Een interview met Hamza Khouirate

#ilovemarokko

Hamza Khouirate (24), geboren en getogen te Ede, de nieuwste aanwinst op de afdeling Customer Care. We stellen u graag voor aan een enthousiaste medewerker en binnenkort uw vertrouwde stem aan de telefoon.

#ilovemarokko is altijd op zoek naar mooie verhalen. In de rubriek MLstories luisteren we naar de mensen achter, en de passagiers van flyML, een chartermaatschappij die afgelopen 5 jaar veel heeft betekent voor de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

“Mijn ambitie bij flyML/ ML Tours B.V. is om binnen enkele jaar uit te groeien tot een succesvolle Sales Manager. Ik wil me ontwikkelen als een duizendpoot op kantoor én in het veld. De verantwoordelijkheid die daar bij hoort is voor mij namelijk echt niet vreemd.

Ik ben opgegroeid met drie broertjes en een zusje. Als oudste thuis heb ik altijd een voorbeeldfunctie moeten hebben. Respect voor je ouders, een fatsoenlijke studie afronden, je eigen geld verdienen en je geloof belijden op de juiste manier waren voor mijn ouders ontzettend belangrijk. Het creëert ook een sterke familieband dat onbreekbaar wordt én is.

Dat was ook het eerste wat ik voelde tijdens mijn eerste werkdag. De manier waarop mijn collega’s mijn verwelkomden en de huiselijke sfeer die er heerst gaven mij het gevoel dat dit méér is dan een werkplek en dat mijn taak méér is dan een ‘medewerker’ te zijn. Je bent onderdeel van een familie en zo gedraag je je ook. Toen ik afgelopen vrijdag om één uur in de middag mee gevraagd werd om naar de moskee te gaan, kreeg ik een vertrouwd en warm gevoel van binnen. Ik weet dat mijn ouders daar namelijk erg trots op zouden zijn.

Mijn vader komt uit Kenitra, op ongeveer 20 kilometer van Rabat. Mijn moeder heeft haar roots liggen in Ain Zohra, een klein dorpje dat tegen Nador aan ligt – met een onmeetbare rust en een typische Berberse cultuur. Van mijn opa hoorde ik altijd inspirerende verhalen over zijn reis naar Nederland. Die man komt uit de éérste generatie gastarbeiders in Nederland in de jaren ‘60. Jarenlang heeft hij keihard aan de bouw van Hoog Catherijne (Utrecht) gewerkt. Tijdens mijn wekelijkse bezoek bij hem hoor ik ook altijd het zelfde: ‘zorg ervoor dat je nooit zo hard hoef te werken als mij, zorg ervoor dat mensen je wél waarderen, verdien genoeg om er goed van te leven en geniet van jouw leven. Toen ik hem vertelde over dat ik bij ML Tours (flyML, red.) werkte, begonnen zijn ogen te glinsteren. Ik weet dat hij namelijk nog steeds droomt over een terugkeer naar Marokko.

Tijdens mijn MBO opleiding Toerisme liep ik stage bij D-Reizen in Utrecht. Wij hadden daar ontzettend veel Marokkaanse klanten. In die tijd waren er bijna geen etnische reisbureaus. Toen ik een jaar later begon bij Belkasmi reizen in Amersfoort heb ik pas écht de ins en outs van deze industrie leren kennen. Meneer Belkasmi heeft mij heel veel geleerd over Marokko, Marokkanen en verkooptechnieken die daar bij passen. Het belangrijkste wat hij me echter heeft bijgebracht is het hebben van geduld, vooral met deze doelgroep. Als Marokkaan zijnde bouw je toch sneller een vertrouwensband op met andere Marokkanen, waardoor zij zich opener opstellen en sneller vertellen wat hun echte wensen en behoeftes zijn.

Daar heb ik ook flyML leren kennen. Ik had als reisagent natuurlijk vaak contact met Customer Care. Dit ging altijd soepel; medewerkers die goed luisteren, rustig blijven, vriendelijk blijven, behulpzaam zijn en nét dat beetje meer doen voor de klanten als die er om vragen. Dat zijn kernwaarden die ik gewoon heel erg belangrijk vindt. Naast het brede aanbod wist ik dat het bedrijf ontzettend veel ambitie had en op korte termijn plannen had om flink te groeien. Toen ik vervolgens de vacature zag staan op de website, heb ik niet lang geaarzeld. Na twee goede gesprekken kreeg ik een belletje dat ik was aangenomen. Geweldig!

flyML heeft alles in zich om marktleider te blijven. Ik weet dat zij niet alleen vliegtickets willen verkopen, maar ook de verantwoordelijkheid voelen om deel uit te maken van pioniers die zorgen dat Marokko zich op de juiste manier ontwikkeld op het gebied van Toerisme. Vooral in het noorden, waar zich de mooiste stranden bevinden, de meeste groen voorkomt en het beste infrastructuur is, heeft flyML zich bewezen en nog steeds grote plannen voor. Ik ben dolgelukkig dat ik daar onderdeel van kan zijn, want alhoewel ik niet in Marokko ben geboren – zal mijn hart daar altijd blijven kloppen.”