Jardin Majorelle

Jardin Majorelle - #ilovemarokko

De Majorelle Garden (Jardin Majorelle) is ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924. Dat gebeurde nog in de tijd dat Marrakech onder het protectoraat van Frankrijk stond. De tuin is een botanische tuin gevarieerd met veel decoratie die veelal een kobaltblauwe (oftewel majorelle) kleur hebben.

De tuin heeft planten uit verschillende continenten. Tevens staat er in de tuin een museum met islamitische kunst. Het museum brengt ook de cultuur van de Berbers naar voren met schilderijen, voorbeelden van textiel, keramiek en sieraden. Veel van de textiel die nu nog te zien zijn komen van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent.

Niet geheel toevallig, want in 1980 werd de tuin eigendom van de wereldberoemde Franse modeontwerper. Na zijn overlijden werd de as van Yves Saint Laurent in de rozentuin uitgestrooid. De stichting zijn partner Pierre Berge heeft opgezet, zorgt ervoor dat de tuinen op orde blijven en bezocht kunnen worden. Ruim een half miljoen mensen bezoeken jaarlijks deze Jardin Majorelle.

Toch is het typisch dat Jardin Majorelle ondanks deze bezoekersaantallen nog vaak aanvoelt als een oase van rust. Als je je in de grote stad Marrakech even wilt ontdoen van alle drukte en hectiek, is deze stadsoase een werkelijke uitkomst. Jardin Majorelle is gelegen in de zogenoemde wijk Ville Nouvelle. De weg er naartoe is door middel van vragen of een goede taxichauffeur zo gevonden.