Al Hoceima: de rust van nu en het vakantieoord van de toekomst

#ilovemarokko

Wie op zoek is naar prachtige stranden en evenzo mooie baaien ziet zijn wensen uitkomen in Al Hoceima. De omgeving rondom het strand in deze stad zijn werkelijk prachtig. Er moet wel meteen gezegd worden dat de stranden en baaien misschien wel zo mooi zijn omdat het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat.

De stad heeft slechts een handvol echte tophotels en wordt verder vooral omgeven door appartementenverhuur. De betreffende tophotels pakken echter wel uit met alle benodigde faciliteiten, vaak ook voorzien van de ultieme verwennerij: een spa. Wie dus na een heerlijke spa-behandeling de stranden van Al Hoceima bezoekt, zal vooral in de relaxmodus blijven.

Veel Spanje in dit stukje Marokko

Het dorp heeft veel Spaanse invloeden, overgehouden aan de overheersing die van de Spanjaarden rond 1925. Zo zijn de huizen en scholen gebouwd in Spaanse stijl en staat er zelfs een katholieke kerk. Ook de namen van de omliggende stranden en diverse straatjes van de stad zijn soms nog in het Spaans. In de jaren ‘50 kreeg Marokko weer het bewind over Al Hoceima. Daarna groeide de stad tot iets meer dan 100.000 inwoners.

Visserdorp bij uitstek

Inmiddels is het na Nador één van de belangrijkste visserplaatsen in het Rifgebied. Vissers varen dagelijks uit om op zoek te gaan naar verse vis. Visliefhebbers komen dan ook goed tot hun recht in Al Hoceima. Wat zelf leuk is om te doen, is om een visserbootje te huren en zelf de kuststrook af te varen. Zo kan je andere baaien bereiken die over land niet te bereiken zijn.

Hotels zorgen voor het enige vertier

Al Hoceima leent zich uitstekend voor de strandliefhebber die momenteel vooral ook toe is aan rust. De stad gaat ‘s middags voor even op “slot” tijdens de zogenoemde siesta’s. Een overblijfsel van de Spaanse overheersing. Er is dan weinig te beleven, des te meer te genieten van de serene rust. Maar als de bewoners tot leven komen, hoef je van Al Hoceima geen spannend nachtleven te verwachten. Het vertier moet komen van de restaurants en nachtclubs van de luxe hotels die er gevestigd zijn.

Wie echter denkt dat dit zo zal blijven, komt wat de plannen van de koning betreft bedrogen uit. Al Hoceima is in eerste plaats één van de favoriete strandoorden van de huidige koning. Het is ook dankzij zijn inzet en visie dat het noorden van Marokko – en dus Al Hoceima – een enorme boost krijgen. Er wordt hard gewerkt aan een goede infrastructuur. Zo is er een nieuwe weg aangelegd door de noordelijk gelegen plaatsen beter met elkaar moet verbinden. Het vliegveld dat 17 kilometer buiten de stad ligt, bied tevens goede mogelijkheden om inkomende vluchten te ontvangen.

Stilte voor de toeristenstorm

De ambities van de koning om van zijn geliefde Al Hoceima een waar toeristenoord te maken, heeft ook gehoor gekregen bij tal van (buitenlandse) investeerders. Tal van projecten worden beoordeeld of zijn reeds in ontwikkeling gegaan. Een goed vooruitzicht voor de stad zelf die de komende jaren rap lijkt te groeien naar 250.000 inwoners. De toerist die juist dit idyllische “blue lagoon” gevoel wenst te beleven kan maar beter snel gaan.

 Boek nu een vakantie naar Al Hoceima bij Tuana Holidays