Fez: koningsstad vol geschiedenis en ambacht

#ilovemarokko

Fez of Fes. Beide mag. De stad telt vandaag de dag rond de 1 miljoen inwoners en staat vooral bekend als één van de vier Koningssteden van Marokko. De stad staat met dit aantal op de derde plaats na Casablanca en Marrakech, maar nog wel voor hoofdstad Rabat. Door de status van Koningsstad wordt de stad door een flink aantal toeristen jaarlijks bezocht. Voor de Marokkaan zelf is Fez vooral bekend om de Karueein universiteit die er al sinds 859 staat.
En niet alleen de universiteit, maar ook het onderwijs in het algemeen. Fez is dé studentenstad van Marokko.

Alleen Fransen hebben impact om geschiedenis van Fez

Nog even terug naar het begin van de stad. Fez werd in 789 gesticht door Idris I. Door de jaren heen hebben diverse heersers en landen geprobeerd Fez toe te eigenen. Veelal werden dergelijke pogingen gepareerd waardoor Fez lange tijd onafhankelijk bleef. Dit veranderde in het begin van de 20e eeuw toen Frankijk in de koloniale tijd de macht greep. Zij waren dan ook de eersten die na de verovering van Fez buiten de stadsmuren de stad verder ontwikkelenden.

Fez heeft een medina vol verhalen

Fez splits zich in twee delen. Het moderne deel waar je onder andere moderne winkelcentra, infrastructuur, onderwijsinstellingen, woningbouw en hotels aantreft en de typische oude Medina van de stad. Wie door de poorten van de Medina loopt, loopt een hele andere wereld binnen.
De typische smalle straatjes zijn gevuld met kleine kledingzaakjes, kruidenwinkeltjes, groente- en fruitspecialisten en meer.

Koran-onderwijs trekt studenten uit hele land

Tevens tref je in de Medina een zogenoemde medersa. Dit is een school waar de Koran onderwezen wordt. Uiteraard is op deze school ook aandacht voor de alledaagse vakken, zoals grammatica, wiskunde, geneeskunde enz. De school en het onderwijs hier trekken studenten uit hele land.

Karaouiyine is oudste universiteit ter wereld

Ook vind je hier de moskee genaamd Karaouiyine. Bij deze moskee hoort een universiteit, die wordt beschouwd als de oudste universiteit in de wereld. In eerste instantie lijkt de moskee wat verstopt en klein, maar schijn bedriegt. De totale omvang van de moskee en universiteit blijft voor een niet-moslim vaak een raadsel. Wie niet de leer van de islam volgt, mag de moskee niet betreden. Toch kan je als toerist wel degelijk een glimp opvangen. De immense minaretten zijn als je omhoog kijkt niet te missen. En als je via de toegangspoort naar binnen kijkt, zie je fantastische met tegels bedekte vloeren en muren, vol met motieven en een prachtige architectuur.

Echte bezienswaardigheden in Fez zijn ambachtelijke trekpleisters

Wie zich verder door de Medina begeeft, wordt op een gegeven moment ongetwijfeld bevangen door de immense stank van de leerlooierij. Toch is de stank relatief op het moment dat je realiseert waarom het zo stinkt. De stank maakt namelijk al snel plaats voor de interesse in deze aloude ambacht. De fabriek mag ook zonder problemen worden betreden en met een hoog uitzicht over de leerlooierij heb je toch het idee dat je dit inderdaad niet had mogen missen.
Naast leer is men hier overigens ook heel handig met hout.

Moderne kant van de stad

Wie de Medina met tal van bezienswaardigheden – we hebben ze bij lange na niet allemaal genoemd – verlaat, komt al snel in een moderner deel van Fez. De doorgaande weg in het centrum doet dienst als een soort boulevard. Links en rechts van de weg tref je er een handvol winkels, cafés, restaurant en een paar hotels. Terwijl in het midden de palmbomen en pleintjes een soort ontspanningsplekken vormen. Echt heel bijzonder is het niet. Wie zich echter vanaf deze weg richting de oude stad waant, komt halverwege een middelgroot winkelcentrum tegen. Je treft hier moderne en herkenbare winkels. Er is zelfs een McDonald’s. In Fez vind je in elk geval genoeg ingrediënten om je niet te vervelen.

Onderdeel van een culturele en natuurlijke route

De toerist die hier komt, komt voor de geschiedenis en cultuur van deze stad. De stad ligt ver landinwaarts en heeft dus helemaal niets met strand. Er zijn een aantal hotels die luxe genoeg zijn en een verkoelend zwembad hebben. Dat is alles. Vaak ligt Fez als Koningsstad op de route van een rondreis in het noordelijke deel van Marokko. Wie van de ene naar de andere plaats trekt in dit gebied zal verrast worden door het prachtige groen van de bomen en het gras, gevarieerd met de hoge bergen, de gaarden vol sinaasappels en olijven en zoveel meer schone natuur. Niet ver van Fez op de route richting de andere Koningsstad Meknes ligt nog de bezienswaardigheid Volubilis, een grote vervallen Romeinse stad die net als de Medina van Fez is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Makkelijk bereikbaar

Vanuit kan er rechtstreeks worden aangevlogen op Fez. Fez ligt tevens nabij Meknes, de voormalige hoofdstad van Marokko. Op ruim 2 uur is de huidige hoofdstad Rabat gelegen. Deze steden zijn makkelijk te bereieken. Bijvoorbeeld met de trein. Een ritje van Fez naar Meknes kost zo’n € 1,70 euro, terwijl je van Fez naar Rabat ruim € 7,- betaalt.

Fez is een stad die meer dan de moeite van een bezoek waard is.

icon-instagram straatfotografie.nl

 Boek nu een vakantie naar Rabat bij Tuana Holidays