Casablanca: Marokkaanse Rivièra aan de Atlantische Oceaan

#ilovemarokko

Casablanca betekent het witte huis. Hoewel Marokko een sterke vriendschap heeft met de Verenigde Staten heeft de naam van de grootste stad van Marokko niks te maken met deze vriendschap. De naam werd gegeven door de Portugezen die in 1515 een militair fort bouwden en deze Casabranca noemde, wat hetzelfde betekent als Casablanca, maar dan in het Portugees. De Portugezen bouwden het fort nadat ze de stad helemaal vernietigd hadden om zich te ontdoen van alle piraten die zich daar schuil zouden houden.

Geschiedenis kenmerkt zich door tal van bezettingen

De geschiedenis van de stad kent vele verhalen. De korte versie is dat de belangrijke havenstand na de Phoeniciërs en de Romeinen, ook nog in handen is geweest van de Portugezen, Spanjaarden en Fransen. De Fransen maakte in 1910 de kolonisatie officieel. Sindsdien was ook Casablanca in hun handen. Alles wat de Fransen vanaf die periode nieuw bouwden deden ze na de gelijkenissen van Marseille. Dit is in het Casablanca van vandaag de dag nog goed terug te zien.

De grootste stad van Marokko is belangrijk voor de economie

Zoals gezegd is Casablanca de grootste plaats van Marokko. Hier wonen verreweg de meeste mensen. Casablanca is ook nog eens een belangrijke havenstad aan de Atlantische Oceaan en mede dankzij de mooie stranden is Casablanca ook nog eens in trek bij veel toeristen. Je kan je wellicht wel voorstellen dat met zoveel mensen de handel in volle bloei is. Casablanca is dan ook economisch gezien enorm belangrijk voor Marokko. De politieke en administratieve taken liggen in hoofdstad Rabat, tevens de stad waar Koning Mohammed VI woont. Een goede infrastructuur zorgt dat deze twee steden dan ook goed met elkaar in verbinding staan.

Veel hippe strandtenten bij stranden van Casablanca

Casablanca is een relatief moderne stad. Als Nederlandse toerist zal je – met enige voorkennis van deze bestemming – niet extreem verrast worden door een enorme cultuurshock. De stad kan zich qua stranden, hotels, restaurants, winkels, nachtleven enz. goed meten met andere badplaatsen in Europa. Hoewel, de mooiste stranden liggen niet in, maar net buiten de stad. De zandstranden worden zeer goed bezocht door zowel de toeristen als de locals. Het kan dan ontzettend druk zijn. Hoe meer zielen, des te meer vreugd, nietwaar? Menig populair strand in (de omgeving van) Casablanca beschikt overigens over hippe strandtenten. Zij zijn vaak tot in de late uurtjes open, zodat er ‘s avonds ook gedanst kan worden.

Wie niet aan het strand vertoeft, kan heerlijk slenteren over de drukke Boulevard de la Corniche in stadsdeel Aïn-Diab. Hier is volop levendigheid. Langs deze boulevard tref je een gevarieerd aanbod van overheerlijke restaurantjes afgewisseld door trendy cafés. Af en toe zit er ook een typisch ouderwets Marokaans horecazaakje tussen. Deze eet- en drinkgelegenheden in Casablaca worden op hun beurt weer afgewisseld door een aantal nachtclubs en discotheken waar de gezelligheid en de hippe beats tot in de late uurtjes doorgaan.

Ook de jet-set vindt vertier nabij Casablanca

Voor wie meer gewend is aan een luxe leventje komt in Casablanca niets te kort. Buiten de stad ligt het strandplaatsje Mohammedia dat geheel is ingericht voor de jetset. Gekscherend wordt het hier ook wel de Marokkaanse Rivièra genoemd. In Mohammedia is immers ook een jachthaven waar de immense jachten een bezienswaardigheid op zich zijn. Je treft in dit deel ook de meest luxe hotels en uitgaansgelegenheden.

Winkelen in Casablanca in de oudheid of moderne wereld

Casablanca kan zich zoals gezegd goed meten met andere grote steden in de wereld. Winkelen in Casablanca is dan ook helemaal geen probleem. Om te beginnen kan je zowel in de nieuwe als de oude medina door de vele souks slenteren op zoek naar leuke souvenirs. Veel van die souvenirs zijn met handnijverheid tot stand gekomen. Wat je hier vooral tegenkomt is typerende kunst uit deze omgeving. Denk aan tapijten, keramiek, juwelen en meer. In Casablanca kan dit idyllische beeld al snel plaatsmaken van ultramodern winkelen. Megamalls als Anfaplace en Morocco Mall doen je even vergeten dat je daadwerkelijk in Casablanca aan het winkelen bent. Hier zijn ‘s werelds bekendste merken vertegenwoordigd. Morocco Mall is tevens één van de grootste mall van Afrika en beschikt over één van de grootste zeeaquaria in de wereld.

Centrale markt serveert je verse en gezonde lekkernijen

Naast leuke plekjes als de de stranden, de boulevard en de medina’s meldt de Centrale Markt zich ook maar al te graag tussen de bezienswaardigheden van Casablanca. Hier vind je letterlijk de markt van Casablanca met heerlijke verse groenten en fruit. Ook vers mals vlees en verse vis worden hier volop aangeboden. Alle lekkernijen worden afgewisseld met kleren, schoenen, leer en meer. Groot is de markt niet, gemoedelijk is het wel. De markt wordt vanwege alle verse ingrediënten vooral goed bezocht door de locals. Uiteraard is hier ook genoeg te vinden voor de toerist die op zoek is naar zijn souvenir. Vergeet niet: afdingen hoort bij het verkoopspelletje. Succes!

Indrukkende moskee Hassan II biedt letterlijke hoogtepunten

Een andere bezienswaardigheid waar je bijna letterlijk niet omheen kunt is de moskee Hassan II. De moskee kan al met al zo’n 100.000 gelovigen tegelijk ontvangen. Daarvan kunnen er 25.000 werkelijk plaatsnemen in de moskee, de andere 75.000 mensen kunnen voor het gebed terecht op het indrukwekkende plein. De moskee is overigens hoog gelegen, wat een bijzonder mooi uitzicht geeft over de machtige Atlantische Oceaan. De minaret van 210 meter hoog maakt van deze bezienswaardigheid het letterlijke hoogtepunt van Casablanca. Het is tevens de hoogste minaret ter wereld.

Park van de Arabische Liga rustpunt in de hectiek

Wie een ultiem rustpunt zoekt in de hectische drukte van Casablanca kan gelukkig ook nog enigszins ontspannen in een van de mooiste parken in Casablanca: Park van de Arabische Liga. Extreme rust vind je hier ook niet meteen, aangezien iedereen die rust zoekt graag in dit park vertoeft. Maar toch! Het park kenmerkt zich door mooie lanen omgeven door palmbomen, pergola’s en meer. Ook zijn er voldoende terrasjes aanwezig voor de nodige versnaperingen of een heerlijk verkoelend drankje.

Openbaar vervoer in Casablanca

Het openbaar vervoer in Casablanca beperkt zich tot taxi- en busvervoer. Van de bus kan je niet echt op aan. Het kost weliswaar niet zoveel, maar van het echt naleven van een dienstregeling is nog niet echt sprake. Je doet jezelf een plezier om niet te lopen afstanden te doen met een taxi die je gewoon kunt verzoeken te stoppen door je hand op te steken. Een kort afstandje kost slechts een paar euro en voor een iets grotere afstand vliegen de Dirhams ook niet je Nederlandse portemonnee uit.

 Boek nu een vakantie naar Casablanca bij Tuana Holidays