Vleugje Marokko in tentoonstelling “De Oase van Matisse”

#ilovemarokko

Op vrijdag 27 maart a.s. opent in het Stedelijk Museum van Amsterdam de tentoonstelling “De Oase van Matisse”. Met meer dan 100 schilderijen is deze tentoonstelling de grootste Matisse-tentoonstelling die Nederland ooit heeft gekend.

De invloed van Tanger op Matisse

Wat heeft deze tentoonstelling nou met Marokko te maken, zullen sommigen nu denken? Het antwoord is eenvoudig. Schilder Henri Matisse was een heuse wereldreiziger. Voor zijn kunst snoof hij inspiratie op vanuit alle delen van de wereld. Zo belandde hij tijdens zijn ontdekkingsreizen ook in Marokko. Tussen 1912 en 1913 vertoefde hij zich o.a. in Tanger, waar hij een eenzaam bestaan leidde. Gelukkig had hij daar zijn kunst. En gelukkig vond hij daar ook zijn inspiratie. Bovendien ontdekte Matisse bij zichzelf dat zijn afkeer voor driedimensionaal mocht bestaan. Steeds vaker ging hij tweedimensionaal schilderen. Die ontdekkingen zie je terug in schilderijen vol Marokkaanse invloeden. De kopjes thee, de citroenen en sinaasappels, de voorkeur voor vrouwelijk schoon… Kleine herkenbare details die terugverwijzen naar de tijd dat Matisse in Marokko verbleef.

Tanger thuishaven voor kunstenaars

Hij verliet op de duur Marokko, maar zijn regelmatige terugkeer naar het land en naar Tanger maakt duidelijk dat zijn liefde voor Marokko groot was. De aanwezigheid van Matisse en de vele andere kunstenaar die zich thuis waanden in Tanger heeft vandaag de dag nog zijn sporen nagelaten. Wie Tanger aandoet, zou zich moeten laten verleiden om de zogenoemde kunstroute in Tanger te doen. Vele plekjes in Tanger hebben sinds beroemde kunstenaars in de stad verbleven zo hun verhaal. Interessant om te ontdekken dus.

Bekijk hier het fragment met Abdelkader Benali

Schrijver Abdelkader Benali is een sindsdien hij ontdekt heeft dat Matisse in “zijn” Tanger verbleef een groot fan geworden van zijn kunst. Hij ging daarom zelf naar Tanger om te ontdekken wat Matisse zo geïntrigeerd heeft om Marokkaanse invloeden te verwerken in zijn schilderijen. Het moge dan ook duidelijk zijn dan Benali blij is met de tentoonstelling “De Oase van Matisse”. De tentoonstelling is te bekijken van 27 maart tot en met 16 augustus in het Stedelijk Museum te Amsterdam.