Marokko, de bestemming voor investeringen

#ilovemarokko

Uit het rapport van de Emerging Markets Private Equity Association (EMPEA) is naar buiten gekomen dat Marokko de nummer één investeringsbestemming is in Noord Afrika.

Marokkaanse start-ups

Marokko trok 51 procent van alle deals in Noord-Afrika en 43 procent van het totaal kapitaal dat is belegd tussen 2010 en 2014 . Een grote hoeveelheid van deze deals (70%) komen uit de volgende drie sectoren: de industriële sector (waar ook fabricage en industriële transport onder vallen), consumptiegoederen en diensten aan consumenten. In het rapport dat is uitgebracht door EMPEA, een wereldwijde branchevereniging voor particulier kapitaal in opkomende markten, staat dat; ”Voornamelijk Marokkaanse start-ups die bezig zijn met diensten aan consumenten en technologie investeringen hebben ontvangen in de afgelopen vijf jaar.”

Marokko doet het beter

Met een penetratiegraad van 0.08 procent van het bruto buitenlands product (BBP) per hoofd in 2014 heeft Marokko het beter gedaan dan alle landen in de MENA-regio (Midden, Oost en Noord-Afrika).
In 2014 waren er 28 transacties in heel Noord-Afrika waarvan 14 in Marokko. Marokko is goed voor 50 procent van de deals ondanks het feit dat Marokko minder dan 20 procent van de Noord-Afrikaanse bevolking vormt.

Portfolio opgebouwd

”Vanaf 1990 tot aan 2014 is Marokko stilletjes uitgeroeid tot een verrassend rijk ecosysteem voor durfkapitaal en privaat vermogen. De Marokkaanse durfkapitaal en privaat vermogen heeft een portfolio opgebouwd van goed bestuurde en moderne bedrijven met potentie.” aldus het rapport. Verder ”zijn beleggers die het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven negeren een risico aan het nemen om aantrekkelijke investeringsmogelijkheden te missen.”

Kijk voor meer informatie naar het rapport van EMPEA.