Ridenhour prijs voor Aicha El Basri

#ilovemarokko

Aicha El Basri, voormalig Marokkaanse woordvoerder van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Natie, wordt beloond met de Ridenhour Prijs.

Werken bij de Verenigde Naties

Geboren in Casablanca, Marokko, Aicha El Basri achtervolgde haar graduate studies in Frankrijk in 1989. Ze studeerde Franse literatuur aan de universiteit van Grenoble en Chambéry in het zuidoosten van Frankrijk. Vervolgens verhuisde ze naar New York, waar ze begon te werken voor de Verenigde Naties. In 2005 was ze voor haar eerste missie in Bagdad toegewezen als hoofd van het informatiebureau van de Verenige Naties. Vijf maanden later werd ze benoemd tot woordvoerder van het Programma van de Verenigde Naties voor Ontwikkeling in Khartoum, Sudan.

Ridenhour prijs

De Ridenhour prijs wordt gezamenlijk geboden door de Nation Institute en het Fertel Foundation.
De Ridenhour prijs ontvang je voor het vertellen van de waarheid en deze prijs wordt gegeven aan een burger, bedrijf, overheid klokkenluider, onderzoeksjournalist of organisatie voor het in kaart brengen van een specifiek probleem op maatschappelijk gebied bij het publiek. Onder voormalige winnaars zit ook de voormalig inlichtingenofficier en klokkenluider: Edard J. Snowden, die de spionageactiviteiten van de National Security Agency (NSA) van de VS onder de aandacht bracht.

Grootste lek ooit

El Basri zal de eerste vrouw uit de Arabische regio zijn die bekroond word met de Ridenhour prijs. Zij komt in aanmerking voor deze erkenning door haar getuigenis tegen de Verenigde Naties. 
Ze onthulde dat de Verenigde Naties ‘systematisch en voortdurend manoeuvres’ ondernamen om hun misdaden in Darfur, het westen van Sudan te coveren. Het wordt beschreven als de grootste lek ooit van internationale documenten.

  AFP