“Alles is uiteindelijk maktab”

Healthy Sisters - #ilovemarokko

Healthy Sisters Rachida (sportcoach) en Najima Kharbouch (voedingscoach) zijn twee zusjes die door eigen overgewicht meer zijn gaan verdiepen in voeding en beweging. Met hun website zijn ze razend populair. “Zo proberen we duidelijk te maken dat diëten geen zin heeft. Wil je afvallen dan moet je je levensstijl veranderen”.

“We hebben jaren van alles uitgeprobeerd, van Sonja Bakker tot aan het ziekenhuisdieet. Als tijdelijke oplossing waren het prima diëten, de kilo’s vlogen ervan af maar kwamen net zo hard weer terug. Door te kiezen voor een compleet andere levensstijl, zijn we blijvende kilo’s afgevallen. Het gezonde leven en sporten is ‘way of life’ geworden voor ons. Dat wil niet zeggen dat wij maatje 34 hebben en nooit zondigen, want ook wij lusten graag chocolade en lekkere vette friet op z’n tijd.”

Sporten is goed voor lichaam en geest. Voor sommige vrouwen met overgewicht is aansluiten bij een sportvereniging vaak een drempel te hoog. Wij proberen via onze Facebookpagina en website hen te stimuleren om te gaan hardlopen. Hardlopen is goedkoop en kost weinig tijd. Hardlopen brengt zowel fysieke en mentale voordelen met zich mee. Daarnaast geven we via onze Facebookpagina en website voedingstips.”

Inspiratiebron

“Onze ouders komen uit het noorden van Marokko, uit Nador om precies te zijn. We hebben met elkaar een ontzettend sterke band samen. Naast dat we zakelijk aan elkaar verbonden zijn, zijn wij ook 2 handen op één buik. We ondernemen letterlijk bijna alles samen. Zonder twijfel zijn we daarom elkaars grootste inspiratiebron, allemaal op hun eigen manier. Mijn moeder bijvoorbeeld op culinair gebied en van onze vader hebben we de werkmentaliteit. Het is onze lieve moeder die ons bijvoorbeeld heeft geleerd om onze plek te vinden in de keuken (tevens onze valkuil) en van onze vader de drive om een plekje te krijgen in de maatschappij. School en werk stonden altijd voorop.”

Voorbestemd

“Dat je altijd achter je doelen aan moet gaan is wat ik de jeugd zou willen meegeven. Het is zeker niet makkelijk omdat er voor je gevoel altijd van die enorme beren op de weg liggen. Blijf in jezelf vertrouwen en geloven en dan kom je heel ver. Een van onze meest inspirerende quotes is: ‘don’t live your dreams while you’re sleeping, live them while your awake’. We geloven er aan de andere kant in dat alles gaat zoals het voorbestemd is. Spijt zorgt voor negativiteit en dat is precies wat we niet willen. Alles is uiteindelijk maktab (voorbestemd, red.).”

Toekomst

“Over 5 jaar hopen we nog meer mensen te motiveren en inspireren. Dat Healthy Sisters een mooi bedrijf is geworden insha’allah (als god het wil, red.). Op dit moment lopen er veel dingen bij Healthy Sisters en we hopen dat dat binnen 5 jaar zeker wel gerealiseerd is. Onze uiteindelijke doel is als al onze dierbaren met een trots gevoel naar ons kijken. Dat wij onze zakelijke en persoonlijke doelen halen en dat we met veel liefde Healthy Sisters kunnen blijven voortzetten. Voor andere ondernemende Marokkanen willen we meegeven dat we elkaar moeten versterken en niet elkaar als concurrent moeten gaan zien.”

Broodjes sardien

“Als we aan Marokko denken, denken we meteen aan een overbeladen auto, en dan bedoelen we niet de personen maar de inboedel die meegaat. De ellendige lange weg met veel gekibbel met alle zussen en broers en dan de oversteek van Almeria naar Nador. De broodjes sardien met blikjes drinken.
De broodjes vinden we overigens nog steeds heerlijk, al vliegen we tegenwoordig liever binnen 3 uur naar Nador, met natuurlijk met nog steeds overbagage. Marokko betekent heel veel voor ons, omdat een van ons daar geboren is en omdat we daar heel veel mooie en minder mooie tijden hebben meegemaakt. Op het moment dat je voet zet, voelt het toch als thuiskomen.

Speciaal aan Marokko is voor ons omdat onze roots daar liggen, onze ouders hebben hun jeugd daar door gebracht; waar we nog dagelijks heel veel mooie verhalen over horen.
In Marokko kun je alle kanten op. Je hebt zon, zee strand, bergen, watervallen, souks, lekker eten en natuurlijk het allerbelangrijkste: gastvrijheid. Natuurlijk is onze eigen Nador, die steeds mooier en mooier wordt, de grootste aanrader De sfeer, de drukte, de ongeduldige mensen en het getoeter: om doof van te worden.”

Marokko zoals het is

“Toen we een van de laatste keren in Marokko waren en een barrad attay met na3na3 (een pot thee met mint, red.) bestelden ZONDER suiker, kregen we toch een theepot inclusief suiker. Toen we de ober attendeerde dat we zonder suiker hadden besteld zei hij doodleuk: hoe kun je als Marokkaanse geen suiker in de thee lusten. Hij vond dat zo vreemd dat hij maar een ‘beetje’ suiker voor onze eigen bestwil had gedaan. Dit zijn dingen die Marokko maken zoals Marokko is, heerlijk.

We missen de sfeer dat het er altijd leeft, Er is altijd wel iets te doen en iedereen heeft wel tijd voor elkaar. Het kunnen eten overal zonder bij na te denken of het halal is, het gebedsoproep, de stad leeft zo enorm dat je je geen seconde hoeft te vervelen. Voor de mensen die Marokko niet kennen, zouden we willen meegeven om niet direct naar toeristische trekpleisters te gaan. Zo leren ze Marokko op z’n puurst kennen. Misschien wel met een Marokkaan die ze in Nederland al kennen om hen daar wegwijs maken. Marokko kenmerkt zich altijd zoals ze is.”

icon-link  Ontdek meer over de Healthy Sisters op hun eigen website.