Nador: rijk omgeven door flora en fauna

Nador - Foto gemaakt door Amjahed

Nador is toeristisch gezien een stad die net komt kijken. In Nederland is deze vriendelijke havenplaats vooral bekend om de vele Marokkaanse Nederlanders die hun roots in Nador hebben liggen. De beste toeristeninformatie krijg je dan ook niet uit dit mooie reisverslag.
Je zou eens echt aan de praat moeten raken met iemand uit Nador die in Nederland woonachtig is.
Als ze eenmaal vol trots beginnen te praten, krijg je zin om direct het vliegtuig in te stappen om naar Nador te vliegen.

Omgeving Nador rijk aan flora en fauna

De havenplaats Nador heeft een bijzondere ligging. Als je recht vooruit kijkt, geniet je van de blauwe wateren van de Middellandse Zee. Dagelijks gaan hier de vissers het water op. Visliefhebbers komen in Nador dus goed tot hun recht. Evenals vogelliefhebbers. Want de omgeving van Nador is rijk aan flora en fauna. Niet ver van de stad ligt een heuse lagune. Deze lagune is een waar paradijs voor de vogelliefhebbers. Ooievaars, blauwe reigers, zilverreigers, ijsvogels… Tientallen vogelsoorten kunnen hier worden gespot. Ook zijn er nog een aantal zoet- en zoutwaterplassen waar nog meer vogels te spotten zijn. De bijzondere flora en fauna van Nador doen je realiseren hoe wonderschoon de natuur in deze omgeving is. En dat is nog niet alles. Zodra je even landinwaarts rijdt, besef je dat daar ineens het Rifgebergte ligt. Je bent dus ingepakt tussen allerlei wonderen van de natuur.

Toerisme groeit gestaag

Doordat veel Marokkanen uit Nederland met plezier terug gaan naar “hun” Nador heeft ook het toerisme in en rondom de stad een boost gekregen. De meeste toeristen bestaan weliswaar uit Marokkanen die overkomen om op bezoek te gaan bij familie en vrienden. Vooral in de zomer is Nador goed vol en is er amper een hotel of appartement te verkrijgen. Tot nu toe althans. Hoewel Nador vroeger niet echt veel betekende voor Marokko, heeft de huidige Koning Mohamed VI wel degelijk oog voor de noordelijke kuststrook van Marokko. Als het aan de koning ligt ziet hij de komende jaren het noorden uitgroeien tot een waar vakantieoord. Ook Nador hoort bij die plannen. Er komen langzaam maar zeker steeds meer overnachtingsplekken bij en inmiddels is de stad ook per trein verbonden aan een aantal grote plaatsen zoals Rabat, Tanger en Oujda. De trein gaat overigens onder stad door.

Taxfree uitstapje naar Melilla

De haven wordt naast vissershaven ook gebruikt als haven voor goederen. En met Spanje aan de overzijde is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om van Nador naar Spanje te reizen. Op een steenworp afstand van Nador ligt Melilla. Dit is een Spaanse enclave omgeven door Marokkaans grondgebied. De enclave wordt omringd door hoge muren om het illegaal betreden van Europa te ontmoedigen. De controle’s bij de grenzen van Melilla zijn daarom ook streng en kunnen aardig wat tijd in beslag nemen. Het is zeker de moeite waard, want je komt hier even in een mondain kustplaatsje. Ook kan je hier taxfree winkelen.

Verborgen schatten

Veel andere historische bezienswaardigheden heeft Nador echter niet. De kleine boulevard is klein en gemoedelijk, maar in niets te vergelijken met boulevards als die van Tanger of Agadir. Toch zijn er een paar horecagelegenheden waar je heerlijk typisch Marokkaans kunt eten. Met de gastvrijheid zit het hier ook wel goed. En zoals gezegd, laat je vooraf goed informeren. De echte schatten van Nador liggen verborgen in de harten van onze Marokkaanse Nederlanders.

 Boek nu een vakantie naar Nador bij Tuana Holidays