Ambitieuse plannen voor nieuwe haven in Nador

#ilovemarokko

Even was het koning Mohammed VI zelf die het project rondom de haven in Nador een halt toe riep. De plannen die hij onder ogen kreeg waren simpelweg niet ambitieus genoeg. Minister Aziz Rebbah (Infrastructuur) moest met een sterker plan komen. De haven in Nador moest groter, waardoor er meer beweging en dus ook meer werk ontstaat voor de regio.

Ruimte voor miljoenen containers, drie grote olietanks en een kolenstation zijn een aantal grote investeringen die daaraan moeten bijdragen. Dit en tal van andere faciliteiten zouden in de komende 5 jaar moeten leiden tot een nieuwe haven in Nador.

Realisatie haven in Nador geschat op 800 miljoen euro

De investering in de haven van Nador wordt niet alleen financieel gedragen door Marokko zelf. Hoewel Marokko met ruim 300 miljoen euro het meest investeert, doet de Europese Ontwikkelingsbank met 200 miljoen euro ook een duit in het zakje. De overige investeringen komen van het Arabisch Fonds (177 miljoen euro) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (112 miljoen). Al met al worden de kosten voor de realisatie van de nieuwe haven op zo’n 800 miljoen euro geschat. In 2021 zou de nieuwe haven operationeel moeten zijn.

Welke aannemer het project rond de nieuwe haven in Nador zal leiden, is nog niet bekend. De overheid verwacht dit binnenkort bekend te kunnen maken.