Stedentrips: Fez

#ilovemarokko

Fez is inmiddels een stad die toeristen steeds vaker gevonden wordt. Toch is het hier beduidend minder druk als in Marrakesh. Een goed alternatief dus wie die topdrukte wenst te ontlopen.

Fez was vroeger één van de steden die door voormalige koning werd uitgeroepen tot de hoofdstad van Marokko. Inmiddels is dat natuurlijk Rabat, maar de koninklijke status heeft Fez altijd nog behouden. Het is samen met buurstad Meknes, hoofdstad Rabat en de populairste toeristische bestemming van Marokko – Marrakech – één van de vier koningssteden van Marokko. Of keizersteden zoals wij ze noemen.

Levendige medina

Fez is een stad met een schitterende en levendige Medina. In deze straatjes wordt flink handel gedreven. Het zal je als toerist niet ontgaan. Lekker eten wisselt zich af met leuke souvenirs en hebbedingetjes. Over een goede prijs valt vaak te onderhandelen en een duiddelijk nee, is ook echt nee. De Medina van Fez heeft je echter veel meer verhalen te vertellen.

Zo vind je in de Medina veel oude ambachten, waarvan de leerlooierij misschien wel een van ‘s werelds bekendste is. Het ruikt (lees: stinkt) hier flink, toch is de fabriek en zijn winkel een bezoek meer dan waard. In dezelfde Medina vind je ook de moskee Karaouiyine. Bij de moskee hoort een universiteit die wordt gezien als de oudste universiteit te wereld. Deze is – tenzij je de leer van de islam volgt – niet toegankelijk voor toeristen. Toch kan je deze bezienswaardigheid niet missen.

Ook buiten de Medina van Fez is genoeg te zien. Zo kan je in dezelfde stad de geschiedenis volledig achter je laten in het moderne deel van de stad. Daar tref je een mooie boulevard met diverse winkeltjes en kleine cafés, die weer worden afgewisseld met een moderne mall en zelfs een McDonald’s.

Uitstapje naar Meknes

Op een steenworp afstand ligt een andere keizerstad: Meknes. De stad is een stuk kleiner dan Fez, maar zeker vanaf de namiddag zeker niet minder gezellig. Ook hier vind je leuke markten in smalle straten en is er tevens een groot plein waar ‘s avonds volop levendigheid plaatsvindt. Lekker eten kan hier worden afgewisseld met traditioneel straattheater als slangenbezweerders en folklore muziek.

De immense stadsmuren- en poorten vertellen nog genoeg over de tijden dat de stad nog koninklijk en belangrijk was.

Net iets buiten Meknes vind je nog overblijfselen van de Romeinse tijd. Een oude ruïne laat zien dat de Romeinen ook voet aan de grond hebben gezet in Marokko. Volubilis was vooral de plek waar alle bijzondere grondstoffen werden verzameld om vervoerd te worden naar Rome. Deze beroemde ruïne vind je ook terug op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

#ilovemarokko

Verblijf

De stad kent een aantal goede tot zeer goede hotels. Deze variëren in luxe. Met name de Medina kenmerkt zich ook door de vele leuke riads. Dit zijn veelal grote huizen die omgetoverd zijn tot kleine hotels. Je waant je hier veelal in de romantiek van 1.001 nachten. De riads in Fez zijn vaak wat gemoedelijker en persoonlijker. Vaak net iets knusser dan hotels, maar vaak ook wel iets eenvoudiger als het gaat om de faciliteiten.

#ilovemarokko

icon-location-arrow Boek nu vanaf EUR 139,- een leuke stedentrip naar Fez. Tuana Holidays selecteerde voor jou de prettigste en voordeligste hotels en Riads. Klik hier, download gratis de brochure of ga naar tuanaholidays.com voor meer informatie en inspiratie.