Marrakech: voorbij de toeristendrukte

#ilovemarokko

De meest bekende stad van Marokko is toch wel Marrakech. Deze koningsstad is een krioelend mierennest waar je echt even aan moet wennen. Maar, ben je eenmaal ‘geland’ dan zie je wat de stad echt te bieden heeft.
De koranschool Ben-Youssef met prachtige gekleurde tegeltjes, de blauwgeschilderde Jardin Majorelle en natuurlijk het bonte straatleven op het centrale plein Djemaa el-Fna. Het zijn de toeristische trekpleisters van de stad en natuurlijk zijn het plekken die je tijdens je bezoek aan Marrakech niet mag overslaan
.

Maar wil je echt de ziel van de stad en van Marokko leren kennen, dan zul je wat verder moeten gaan dan alleen deze eerste façade. Het zijn niet zozeer de bezienswaardigheden in de reisboekjes, alswel de geuren, kleuren en ontmoetingen die Marrakech tot leven laten komen. We nemen je mee naar drie bijzondere ervaringen die je verder brengen dan het gemiddelde toeristenprogramma.

#ilovemarokko

1. Ga op foodsafari in de soeks

Marrakech is een zintuigervaring: overal vind je volop geuren en kleuren in de oude binnenstad.
Ga samen met een lokale gids op zoek naar de smakelijkste hapjes in de medina, op plekken waar je met alleen een reisgids in de hand nooit was beland. De Marokkaanse keuken zit vol afwisselende smaken, zoals dadels en abrikozen, kaneel en nootmuskaat. Maar durf jij ook de schapenhersens aan, of hou je het toch liever bij een lokaal soepje en een kipkebab? De gids geeft je uitleg over de manier waarop gerechten worden bereid, de balans van smaken en het gebruik van de verschillende specerijen.

2. Breng een bezoek aan de hammam

Misschien ga je in Nederland wel eens naar een spa of wellnesscenter, waar je lekker in de watten wordt gelegd. Dan is een bezoek aan de hammam zeker een aanrader. Hoewel, ook als je in Nederland niet zo’n saunaganger bent is een hammambezoek fijn, want in alle hammams worden dames en heren gescheiden en mag je je bikini of zwembroek aanhouden. Hier kom je er snel achter wat écht schoon zijn betekent: je huid wordt door een masseur of masseuse flink geschrobt met een washand die lijkt op een schuurspons. De massage die erop volgt en de warme stoomsauna zijn gelukkig een stuk aangenamer. Met een babyhuidje stap je herboren en ontspannen de deur uit.

#ilovemarokko

3. Theedrinken met een berberfamilie

Pas als je de hecktiek van de stad even achter je laat, ontdek je wat Marokko allemaal nog meer te bieden heeft. Vanuit Marrakech maak je gemakkelijk een dagtrip naar het hoge Atlasgebergte.
Samen met een gids kun je hier wandelen door de natuur en onderweg geniet je van fantastische uitzichten op de bergen. De gids kan je van alles vertellen over de berbercultuur in de Atlas en vaak word je onderweg wel uitgenodigd voor een kopje sterke thee door een lokale familie. Hun huisje was maar heel schamel, maar de gastvrijheid die we voelden was volkomen oprecht. Bijzonder!

icon-link Bovenstaande ervaringen zijn afkomstig van Edith Huntink van Smart Marokko, onderdeel van Travel Smart.

 Boek nu een vakantie naar Marrakech bij Tuana Holidays