Een reis door Marokko in Utrecht Overvecht

#ilovemarokko

In samenwerking met Riksja Travel organiseerde #ilovemarokko elke maanden geleden de prijsvraag ‘win een reis door Marokko in Utrecht’.  Afgelopen week gingen de 2 prijswinnaars Leontine en Gerdine dan eindelijk richting Utrecht Overvecht om een dagje mee te draaien met een Marokkaans gezin in Nederland.

Romaysa, de ‘lokale host’ wist van te voren niet wie ze aan de deur zou krijgen. “De bevolking in Utrecht Overvecht is afgelopen 10 jaar niet alleen zeer multicultureel geworden, maar ook kwetsbaar in sociaal-economische zin. Inmiddels is 56% van allochtone herkomst en Marokkanen vormen daarbij met 23% de grootste groep. Er is veel gebeurd om Overvecht te verbeteren en de imago van ‘Krachtwijk’ weer op te krikken. Dit initiatief is daar natuurlijk een mooie aanvulling op.
Het is dé manier om letterlijk een dagje van de Marokkaanse cultuur te proeven.

We begonnen s’ochtends vroeg bijvoorbeeld met een heerlijk Marokkaans ontbijt met onder andere na3 na3 thee (munt, red.) en harcha (traditioneel gebakken broodsoort dat gemaakt wordt van griesmeel, olie of boter, red.). Later op de dag bezochten we de markt, de moskee en Hammam Pretoria, waar we lekker zijn verwend met ghassoul (Marokkaans vulkanische klei, red.), Savon el Beldi (exfoliërende zeep) en een heerlijk kommetje Harrira (soep met kikkererwten en tuinbonen, red.). We hebben de avond afgesloten met een ware kookworkshop. De dames hebben geleerd om, hoe kan het ook anders, Couscous met kip te maken.

Leontine en Gerdine zijn prelinguaal doof en konden hun enthousiasme daardoor niet altijd uitten. Gelukkig weet ik toevallig wel het e.e.a van gebarentaal en heb ik er een leuk dagje van kunnen maken. Het is knap hoe mensen met een beperking zo veel voldoening kunnen halen uit de kleinste dingen in het leven! We hebben er allemaal veel leermomenten uit gehaald. Ze zijn nooit in Marokko geweest maar willen daar zeker binnenkort naartoe – en dan voornamelijk naar Marrakech. Hopelijk kom ik ze daar dan tegen.”