Top van het Marokkaanse bedrijfsleven naar Amsterdam

#ilovemarokko

Amsterdam ontvangt op 17 mei topmensen uit het Marokkaanse bedrijfsleven. Ook komt de Marokkaanse investeringsautoriteit mee. Zij presenteren Marokko als een stabiel investeringsland met al jaren een economische groei van rond de 4%.

Marokko ligt hemelsbreed maar 15 kilometer bij Spanje vandaan en het land wil graag handeldrijven met Europa, stelt de Marokkaanse investeringsautoriteit AMDI voorafgaand aan hun komst naar Amsterdam. Ron Strikker, de Nederlandse ambassadeur in Marokko, ziet kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Nu zijn er enige tientallen Nederlandse bedrijven actief in Marokko. Dat is minder dan in een aantal andere Afrikaanse landen die veel verder weg liggen. We moeten net als andere Europese landen veel meer inzetten op Marokko,” aldus de ambassadeur.

Het Morocco Business Event wordt georganiseerd door de Netherlands African Business Council (NABC), in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Rabat, de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Gemeente Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan houdt een openingstoespraak, evenals de Marokkaanse ambassadeur in Nederland: Abdelouahab Bellouki.

Zonne Energie

“Dit is evenement is een prima gelegenheid om de handel tussen Nederland en Marokko te stimuleren,” zegt Irene Visser, directeur van NABC. “De dag zal zich vooral richten op de sectoren duurzame energie, water en afvalmanagement. Met name op het gebied van zonne-energie liggen er in Marokko enorme kansen. Bovendien is het land eind dit jaar gastheer van de COP22, de opvolger van de historische klimaattop in Parijs.”

Uit Marokko komen vertegenwoordigers van bedrijven zoals OCP, de grootste fosfaatexporteur ter wereld, en het staatsbedrijf voor elektriciteit en water ONEE. Ook MASEN is van de partij; het agentschap dat verantwoordelijk is voor de implementatie van groene energie in Marokko. Er is tevens een kleine afvaardiging namens de overheid.

Tientallen Nederlandse bedrijven hebben zich ingeschreven. Onder hen veel bedrijven die zich richten op duurzame energie zoals H2O Proof & Co, Eternal Sun en Eco Power Solutions BV. “We zitten al in Spanje en dan is Marokko lekker dichtbij,” aldus Vincent Laban van Eco Power Solutions BV. “Er zijn daar al een aantal flinke solarparken gebouwd en we denken ook zonnepanelen te kunnen leveren aan bijvoorbeeld hotels of fabrieken.” Maar er zijn ook multinationals bij uit heel andere sectoren, zoals Vopak en Philips Lighting. “De COP22, georganiseerd door Marokko, kan de wereld laten zien dat duurzaam leiderschap vooral gaat om het in de praktijk brengen van principes. Zolang de wereldwijde vraag naar energie met 3% per jaar groeit, neemt ook de behoefte aan energiezuinigheid toe,” zeg Harry Verhaar, hoofd Public and Government affairs bij Philips Lighting.

Ambassadeur Ron Strikker hoopt dat met dit evenement de belangstelling bij Nederlandse bedrijven om zelf eens een kijkje te nemen in Marokko wordt gestimuleerd. “Tegen 2020 wordt hier in Marokko 40% van de stroom duurzaam opgewekt. Daar kan Nederland nog wat van leren,” aldus de ambassadeur. “Tegelijkertijd is er nog altijd technologie en kennis van buiten nodig. Denk aan de zuiveringsinstallaties die het water en elektriciteitsbedrijf ONEE aan het neerzetten is. Dit zijn kansen die Nederland niet moet laten liggen.”

NABC

NABC vertegenwoordigt meer dan 400 Nederlandse bedrijven die zakendoen in Afrika. We organiseren handelsmissies naar Afrikaanse landen en ontvangen bezoekende delegaties.
Onze hoofdtaak is het stimuleren van handel tussen Nederland en Afrika en vice versa. NABC is een (betalende) leden organisatie. Zie voor meer informatie nabc.nlc

Nederlandse Ambassade in Rabat

De Economische afdeling van de Nederlandse ambassade te Rabat bevordert de handels- en investeringsrelatie tussen Nederland en Marokko. Kansrijke sectoren in Marokko liggen op het terrein van landbouw, duurzame energie, afvalverwerking en water. Ook de transport- en logistieke sector en toerisme bieden mogelijkheden voor samenwerking.