Veiligheid

Marokko is één van de veiligste landen van (Noord-)Afrika en het land wil dat gezien de toeristische en economische plannen graag blijven. Marokko is verre van naïef en weet heel goed wat er in onrustige landen in de regio gaande is. Het is de koning en de overheid van Marokko er dan ook alles aan gelegen om het land zo veilig mogelijk te houden.  Veiligheid heeft de hoogste prioriteit.

Criminaliteit op straat

Marokko is een land van contrasten. In grote steden is de welvaart hoog, terwijl in authentieke boerendorpen hard gewerkt moet worden om de appels voor weinig te verkopen. Marokko is gemiddeld gezien noch rijk, noch extreem arm. Toch is overleven niet voor iedereen eenvoudig. De zwaarste overlevers verdwalen om die reden soms in gewoontes als zakkenrollen. Ook hebben sommige overlevers slimme trucjes. Dan wordt er op straat een spelletje gespeeld om geld, waarbij deelnemers duidelijk hun portemonnee trekken. Dat maakt het voor de overlevers een stuk makkelijker om doelgericht te werk te gaan. Dit fenomeen komt ook veel voor buiten Marokko.

Goede zorg voor (reis)documenten

Een eenvoudige tip is dus om je portemonnee zo min mogelijk te gebruiken en deze tijdens bezoeken aan bijvoorbeeld markten goed onder je kleren te verstoppen. Marokko is niet al te duur, dus neem muntjes mee op zak. Bewaar de grote biljetten voor de daadwerkelijke grotere betalingen. Misschien is het ook slim om je paspoort, ID en rijbewijs niet op je kamer achter te laten. Hoewel je zo goed als iedereen in je verblijfsaccommodatie kunt vertrouwen, wil je niet die ene toerist zijn die zijn kamerdeur vergeet te vergrendelen en alles kwijt raakt. Als je dan toch iets kwijt raakt, dan liever je tablet, maar nooit je identiteit. Wil je alles niet mee op pad nemen, dan biedt een kluisje natuurlijk – indien mogelijk – een goede oplossing. En vraag anders de receptie van je verblijfsaccommodatie.

Met de auto op reis

De wegen van de toeristische routes zijn over het algemeen prima begaanbaar en onderhouden. Toch staan de snelheidsborden er niet voor niets. Vaak gelden die borden tevens als indicatie van de gevaren. Het rijden in Marokko is op zich niet heel ingewikkeld. Over het algemeen gelden dezelfde regels, al hanteren de Marokkanen de verkeersregels een beetje zoals het uitkomt. Zo moet je er niet vanuit gaan dat je voorrang krijgt als je van rechts komt. Als je echter langzaam gas geeft, lijkt het er vaak op of je medeweggebruiker die van links komt, je wel de ruimte gunt om “in te stromen”. Ook inhalen is een spannend tafereel. Om die reden wordt er vaak door de inhalende persoon getoeterd om aan te geven dat hij aan het inhalen is. Tegenliggers halen soms roekeloze manoeuvres uit. Blijf in dat soort gevallen rustig rijden en houd goed rechts aan. Als je dit allemaal een beetje in je achterhoofd houdt, is Marokko een prima land om zelf met de auto te ontdekken.

Als vrouw op reis

Marokko is een modern land. Toch zijn er nog genoeg tradities die in sommige delen nog streng worden toegepast. Uit respect voor die tradities adviseren we je je netjes te kleden en je netjes te gedragen. Maar wat is dat dan? Het komt er eigenlijk op neer dat je je als vrouw niet te verleidelijk in een te korte rok kleed. Of dat je als vrouw geen oogcontact maakt, dat enigszins flirtend kan overkomen. Dit soort gedragingen kunnen door mannen geïnterpreteerd worden als een uitnodiging voor een toenadering. Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet helemaal kan peilen hoe de tradities per regio worden nageleefd. Mocht het je als vrouw overkomen dat een man iets te opdringerig wordt, wees dan luid en duidelijk. Veelal word je dan direct bijgestaan.