Agadir: eigentijds vertoeven in een modern vakantieoord

#ilovemarokko

In de winter van 1960 verwoestte een aardbeving de stad Agadir. Daarbij vielen duizenden doden. Veel van de oudheden waren niet meer te redden. Maar de bevolking liet zich niet ontmoedigen en toonde veerkracht. Onder leiding van de toenmalige koning Mohammed V werd de stad helemaal opnieuw opgebouwd. En het werd er alleen maar beter op.

Inmiddels kent de stad ruim 675.000 inwoners en is daarmee één van de grootste steden van Marokko. En als het om het strandtoerisme gaat mag Agadir zich de grootste badplaats van Marokko noemen. Van oorsprong is de stad gesticht door de Portugezen in het begin van de 16e eeuw. Later in deze eeuw namen de Wattasiden het bewindt over van de Portugezen en ze bouwden in 1.572 een fort op het hoogste punt van de stad. Het werd de Kasba van Agadir, maar ook dit fort overleefde de aardbeving niet. 

Omdat tal van bevolkingsgroepen en machthebbers de geschiedenis van Agadir domineren, slaan we om het niet te ingewikkeld te maken even over en maken we een sprong naar het moderne Agadir van nu. De verwoesting van de stad heeft er namelijk voor gezorgd dat er een vrij moderne stad is ontstaan. Er zijn nog volop aanwijzingen naar een bijzondere geschiedenis, maar vandaag de dag wordt de stad toch echt gedomineerd door het toerisme.

Een stad vol plezier en mooie stranden

De stad is groots opgezet en kenmerkt zich door brede lanen, grote bloeiende tuinen, een mooie haven en natuurlijk heel veel hotels. De grootste kracht wat van de stad een ware toeristische trekpleister maakt zijn de prachtige stranden. Vanaf die stranden kan je rustig een duik nemen in de Atlantische Oceaan. Er waait veelal een lekker windje die de temperaturen veelal dragelijk houden en tevens gunstig zijn voor de ware surfliefhebber. Gezien de moderne staat van de stad en de meertaligheid van de mensen die actief zijn in de toeristenbranche, kan je wel nagaan dat Agadir een grote variatie aan toeristen naar zich toe weet te trekken.

Goede en moderne hotels

Het voordeel van Agadir is dat de zon zich er ook heel vaak laat zien. Ook in de laagseizoenen.
Dat maakt het Agadir het hele jaar door zeer aantrekkelijk. De stad speelt goed in op de behoefte van de toerist. Zo kent de stad tal van moderne en grote hotels, vaak op basis van all-inclusive en voorzien van uitgebreid entertainment. En hoewel all-inclusive het gemak dient dat de vakantieganger graag wenst, biedt het ook volop gelegenheid om buiten de deur heerlijk te eten bij lokale restaurantjes. Ook kan je in Agadir genieten van een wel ontwikkeld uitgaansleven.

Bikini mag, maar op gepaste wijze

De stad meet zich qua hotels, stranden en vertier makkelijk met menig plaatsje aan de Spaanse costa’s. Toch is hier nog wel een groot cultureel verschil. De mensen van Agadir zijn zeker wel gewend dat toeristen gewend zijn in bikini en korte broek te lopen, toch beperkt die mogelijkheid in Agadir zich alleen tot de stranden of binnen de muren van je resort. Op straat wenst men toch de nodige respect voor oude waarden die voortkomen uit een religieuze en meer traditionele achtergrond.

Wie meer wil dan alleen zon, zee en strand kan zeker ook nog voldoende zien. De kasbah op de top van de stad is in ere hersteld en biedt naast een stukje geschiedenis ook prachtige uitzichten over de stad en de oceaan. De soek in Agadir is immens groot en zeker de moeite waard voor een heerlijk lokaal hapje of een souvenir voor thuis. Wil je toch de geschiedenis meepakken die wij juist in dit artikel grotendeels hebben opgeslagen dan kan je in Agadir naar het Museum voor Volkskunst. Daarmee leer je meteen alles over wat de Marokkaanse cultuur zo mooi en mysteries maakt.

Ook in het laagseizoen een warme groet

Toch is Agadir echt een bestemming voor de zon, zee en strandliefhebber. Omdat het hier nooit echt koud wordt, ben je in principe het hele jaar door welkom. In de koude maanden ligt het vertier misschien op een iets lager pitje, maar de locals zijn gastvrij genoeg om jouw bezoek aan deze stad tot een prettige herinnering te maken.

icon-instagram Hotel LTI Agadir Beach Club

 Boek nu een vakantie naar Agadir bij Tuana Holidays