Chefchaouen: het blauwe stadje van Noord-Marokko

#ilovemarokko

Chefchaouen is een relatief klein stadje in het noorden van Marokko op een Marokkaanse steenworp afstand van o.a. Tanger en Tétouan. Het stadje is verre van een strandplaats, integendeel. In dit inlands gelegen stadje tref je geen zeeën en oceanen. Het enige helderblauw wat je hier treft zijn de huisjes die allemaal deze kleur hebben. Het kenmerkt dan ook het stadje en wordt daarom niet voor niets “de blauwe stad” genoemd.

Hoorns van de geit

Chefchaouen kent maar een kleine 40.000 inwoners. Het is wat hoger gelegen en kent ook elementen die de stad doen lijken op een fort. Vanuit het fort probeerden de inwoners de Portugezen buiten de stad te houden. Dat lijken volgens de geschiedenisboeken aardig gelukt. Chefchaouen wordt door de locals ook Chaouen genoemd. De naam vertaalt zich als “hoorns van de geit”. De naam is te herleiden naar de bergtoppen die de achtergrond van de omgeving siert. Deze lijken op de hoorns van een geit. Ondanks het feit dat de Portugezen de stad niet hebben kunnen veroveren, moet nog wel gezegd zijn dat Chefchaouen oorspronkelijk werd gesticht door de Spanjaarden. Dat is nog duidelijk terug te zien in de bouw van vele huizen, die erg lijken op de woningbouw van Andalusië in Zuid-Spanje. Ook spreekt men er nog een alleraardigst woordje Spaans.

Geen strand, wel kunst en cultuur

Chefchaouen is een ideale plek voor toeristen die de mensenmassa van het strand willen vermijden. Wie denkt in een heerlijk rustig dorp te komen, komt weliswaar bedrogen uit. Chefchaouen is wel degelijk een erg goed bezocht stadje, simpelweg omdat iedereen die een stukje “echt en puur” Marokko wilt zien, hier naar toe komt. Over massa kan je hier echter niet spreken. Gemoedelijke drukte van de meer door cultuur getypeerde toeristen geeft een beeld van de gezelligheid die je hier aantreft. Wil je toch het strand opzoeken, dan moet je echt ondernemen en je met een taxi laten vervoeren naar Tanger. Ook het nabij gelegen Tétouan ligt op een acceptabele afstand.

Levendige medina met waterval in de buurt

Als bijna geen enkele andere stad in Marokko heeft ook Chefchaouen een prachtige medina. De prachtige straatjes typeren het leven van de Marokkaanse bevolking hier. Er wordt gewoond, geleefd en gehandeld in en op de kleurrijke straatjes van de stad. Een mooie verrassing in de directe nabijheid van de medina is een schitterende waterval. Het is precies wat de natuur brengt aan de locals: de ultieme ontmoetingsplek voor een goed gesprek. Tegelijkertijd kan menig Marokkaan hier de was komen doen. Een kijkje in het echte leven van Chefchaouen dus.

Chefchaouen blinkt uit in kunstnijverheid en geitenkaas

Chefchaouen is ook een erg kunstzinnig stadje. We kunnen wel stellen dat het leeft van de kunstnijverheid. Zo vind je hier veel spullen gemaakt van leer, wollen kleding (het kan behoorlijk kil zijn hier), kleurrijke dekens, typische Marokkaanse tapijten en nog veel meer. Los van de kunstnijverheid heeft Chefchaouen nog een speerpunt die tevens de naam van de stad eer aan doet: de geitenkaas. Een toerist met liefde voor kazen, mag de stad eigenlijk niet verlaten voordat hij deze lokale specialiteit daadwerkelijk heeft geproefd.

Chefchaouen biedt kleinschalig verblijf in riad of dar

Voor welke toerist is Chefchaouen nou werkelijk bedoeld? Als we dan toch even een etiket op het type toerist moeten plakken, raden we deze stad vooral aan voor mensen die zeer geïnteresseerd zijn in het dagelijkse reilen en zeilen van de Marokkaan. Hoewel de Spaanse invloeden en het blauw zeer sterk aanwezig zijn, merk je toch dat je hier sterk in contact kan komen met veel typisch Marokkaanse gewoontes. In eerste plaats telt de omgeving in en rondom de medina een ruime mogelijkheid van riad’s en dar’s. Deze kleinschalige soort guesthouses brengen je vaak direct bij de Marokkanen thuis. De beperkt aantal aanwezige kamers per guesthouse- van eenvoudig tot luxe, veelal met Marokkaanse inrichting – geven je echt het gevoel alsof je je in een sprookje waant.

Diverse excursie in het Rifgebergte biedt uitdagingen

De verzorging is hier vaak ook erg persoonlijk. Als je besluit om er ook te eten bereid je dan voor op heel veel lekkers, vaak bereid met veel liefde bereikt en voorzien van producten uit de streek. Eten is belangrijk in Marokko. Verder kom je hier voor de authenticiteit, de cultuur, de kunst en de kleinschaligheid van de stad. Alles is in handbereik, behalve het strand. In principe is het strand op een goed uur, weliswaar wel met taxi en dat tegen een pittige prijs. Liefhebbers van de natuur komen beter tot hun recht. Het Rifgebergte biedt avonturiers eveneens een aantal bijzondere uitdagingen.

 Boek nu een vakantie naar Chefchaouen bij Tuana Holidays