Marrakech: ideaal vakantieoord zonder strand

#ilovemarokko

In Marrakech vind je misschien wel de mooiste vakantieresorts van Marokko en dat terwijl deze resorts totaal geen stranden in de buurt hebben. De stad ligt namelijk ver van de Atlantische Oceaan. Het enige pure zand wat je in de nabij gelegen omgeving treft is de woestijn. Want niet heel ver weg van deze mooie sprookjesachtige stad ligt de Sahara.

Moderne vakantieoorden en volop gezelligheid

Marrakech heeft alle karaktertrekken van een modern vakantieoord. De resorts zijn overweldigend groots opgezet, voorzien van allerlei (luxe) faciliteiten en zijn vaak ook nog eens gebaseerd op de formule all-inclusive. Aan levendigheid ontbreekt het in Marrakech ook niet. De stad kent heuse boulevards, tal van restaurantjes, winkeltjes, markten en meer. Ook zijn hier zeker mogelijkheden voor een gezellig nachtleven. Het enige wat echt niet kan, is je resort uitlopen en via het strand een duik nemen in de oceaan.

De vele bezienswaardigheden in Marrakech

Best bijzonder dus, een vakantieparadijs zonder zee en strand. De grootste hotels hebben daarom voldoende te bieden. Niet alleen qua faciliteiten, maar ook qua service en entertainment. Wie toch deze gekte een beetje wilt ontlopen kan volop vertier vinden in Marrakech zelf. Er is namelijk naast genoeg te doen, ook genoeg te zien. De stad is één van de vier zogenaamde Koningssteden. En bij een echter Koningsstad (of Keizerstad zoals sommigen zeggen) hoort natuurlijk ook een ouderwetse en authentieke medina met souks. In Marrakech ontbreekt deze dan ook niet. Het is er vaak druk in de smalle straatjes die allemaal uitmonden op het bekendste plein van heel Afrika: Place Jeema El Fna. Zowel in de straatjes als op het plein wordt er volop handel gedreven.
De toeristen proberen hier de locale specialiteiten of komen er om goedkoop hun souvenirs te scoren. De lokale bevolking komt naar het plein om de gewone alledaagse benodigdheden te kopen.

Pure ambacht bij de leerlooierij en wolverij van Marrakech

Ook vind je in dit deel van Marrakech nog echte oude ambachten. Zo kan je een bezoek brengen aan de leerlooierij die zich in de medina bevindt. Een andere oude ambacht die je hier veel ziet is het weven van wol. Een bezoek aan de wolweverij is dan ook zeer de moeite waard. Het feit dat de oude ambachten nog bestaan en in dit land nog moeten bestaan, geeft je een inzicht in de verschillende werkelijkheden waarin de stad zich begeeft. Aan de ene kant vind je nog veel tekenen uit de oudheid, terwijl aan de andere kant van de stad de meest moderne hotels en toeristen doen alsof ze in een modern stukje Europa zijn.

Mooie tuinen rondom de Koutoubiamoskee

In Marrakech ben je nooit uitgekeken. Er zijn nog tal van andere bezienswaardigheden. We zullen ze niet stuk voor stuk uitlichten, maar een aantal mogen we echt niet vergeten te noemen. Zo is met name de minaret van de Koutoubiamoskee een opvallende verschijning. De minaret torent met zijn 77 meter hoogte ver boven het straatbeeld uit. Het ligt ook nog eens heel mooi gelegen. Rondom de moskee bevindt zich namelijk door prachtige tuinen en parken.

Een park voor de ware wifi-liefhebber

Op een steenworp afstand ligt bijvoorbeeld het Cyber Parc. Een park dat lange tijd een beetje een vergeten park was, totdat het precies 10 jaar geleden een heuse opknapbeurt kreeg en daarbij meteen een nieuwe betekenis. Niet heel toevallig het het park Cyber Parc. Het park bevat namelijk wifi-hotspots waar je gratis gebruik van kunt maken om de wereld te vertellen hoe leuk je het hebt in Marrakech. Ook de aanwezige cafés rondom het park spelen in op de wifibehoefte van menig toerist.

Van vintage tot Marokkaanse theepotten op de vlooienmarkt

Ten noorden van de medina vind je ook nog Bab el Khemis, wat letterlijk “Donderdag Deur” betekent. Toepasselijk, want op elke donderdag is hier een vlooienmarkt waar ze met name deuren authentieke vaak handgemaakte deuren verkopen. Wil je dus een typische Marokkaanse deur scoren: hier kan het. Op donderdag dus. Goeie onderhandelingstechnieken zijn hier wel nodig, wellicht ook een tolk. Dit gebied wordt namelijk vaak door toeristen overgeslagen en dus is men hier ook niet echt een vreemde taal machtig. Wie nog even doorloopt komt op de Souk El Khemis uit. Dit riekt toch meer naar een echte vlooienmarkt waar je van vintage spullen tot de typische Marokkaanse theepotjes kunt scoren.

Excursies vanuit Marrakech

Wie het in Marrakech denkt allemaal gezien te hebben, mag zich realiseren dat hij daarmee nog pas aan het begin is van nog veel meer mogelijkheden. De nabijgelegen Atlasgebergte biedt namelijk een aantal fantastische mogelijkheden voor inspirerende excursies. Zo kan je naar Oukaimden. Dit berggebied in de Atlas ligt niet heel ver van Marrakech. Op grote hoogte biedt het een prachtig uitzicht over de bijzondere natuur. Vreemd genoeg kom je hier in de zomer om ook een beetje verkoeling te zoeken, terwijl je in dit gebied in de winter net zo makkelijk naar beneden glijdt op je snowboard.

In het Atlatsgebergte vind je ook de watervallen van Ouzoud. Het is wel in een ander deel van het berggebied dan Oukaimden, meteen heel stuk verder ook. De watervallen worden omgeven door een prachtig groen natuurgebied met de nodige flora en fauna. Een klein paradijsje waar vooral vogelliefhebbers het ongetwijfeld erg naar hun zin zullen hebben.

Maar het Atlasgebergte biedt nog meer. Ouarzazate bijvoorbeeld. Een cultuurhistorisch belangrijke plaats in het zuidoosten van Marokko waar vooral vroeger veel handel werd gedreven.Vandaag de dag is deze kunstzinnige stad vooral een uitvalbasis voor de ware natuurliefhebber. Wie immers hier is, is heel ver verwijderd van de stranden. Menig trekkingstochten door de Atlasgebergte gaan hier vandaan van start. Via omzwervingen tijdens zo’n trekking kan je in typische berberdorpen verzeild raken, zo ook in Ait Ben Haddou. Dit dorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is vooral bekend geworden nadat het als decor werd gebruikt voor de film “The Gladiator”. Ook delen van de film Star Wars zijn in deze omgeving opgenomen.