Meknes: “kleine” Koningsstad in de schaduw van de grote

#ilovemarokko

Meknes is één van de vier Koningssteden (met Fez, Rabat, Marrakech), maar is verreweg het minst bezocht. Onterecht natuurlijk, al is het wel enigszins te begrijpen. De andere drie Koningssteden hebben verreweg meer verhalen en vandaag de dag zeker meer mogelijkheden voor de toerist. Toch verdient Meknes wel een plek in je rondreis. We slaan weliswaar een groot deel van de geschienis van Meknes even over, om maar meteen tot de kern te komen. Meknes wordt als één van de weinige steden in een adem genoemd met het Romeinse Rijk.

In de macht van het Romeinse Rijk

In de 2e eeuw was het gebied rond Meknes namelijk in handen van de Romeinen. Onder leiding van de Romeinen werden olijfbomen gepland, omdat de vruchtbare grond rond Meknes daar uitermate geschikt voor was. Als centraal punt bouwden de Romeinen de stad Volubilus. Van deze stad zijn nu alleen nog de ruïnes net buiten Meknes nog over. Het heeft wel een plek gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Overige Romeinse invloeden zijn verder amper nog te vinden.

Meknes voor even hoofdstad van Marokko

Als we een sprong maken in de geschiedenis merken we dat het regime onder leiding van Moulay Ismail een grote rol speelt. Deze sultan heeft ambities en maakt van Meknes volgens zijn denkwijze een mooie en vooral machtige stad. Voor de schoonheid liet hij zich inspireren door de Moors-Spaanse stijl. Om die schoonheid te beschermen en de machtige toon neer te zetten, liet Ismail hoge muren rondom de stad bouwen. De stad en de macht van Ismail ontwikkelde zich dusdanig, dat de stad voor even de hoofdstad is geweest van de Alawieten. De Alawieten vormen de dynastie die sinds 1666 het huidige Marokko omvat. Inmiddels is de hoofdstad weer Rabat. De stadsmuren van Meknes zie je vandaag de dag nog duidelijk terug in het straatbeeld.

Geschiedenis van Marokko speelt hoofdrol in Meknes

De toerist die Meknes van plan is te gaan bezoeken, moet dus enigszins geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de stad. Want naast de bovengenoemde verhalen vult de rest van Meknes zich met nog meer verhalen die verwijzen naar het verleden. Zo is de indrukwekkende stadspoort Bob Mansour er weer een met een verhaal. Of vind je in het Dar Jamai Museum oude exemplaren van de Koran, typische Marokkaanse kunst en meer antieke voorwerpen.

Een plein vol lekkers en vertier

In het hier en nu van de stad is vooral het El-Hedime plein een ware trekpleister. Deze markt komt aan het einde van de dag tot leven en laat zich vullen met de heerlijke gerechten en lekkernijen, maar ook het nodige entertainment met acrobaten en verhalenvertellers. De markt spreidt zich overigens uit in de straten rondom het plein. Je vindt hier veel typische Marokkaanse kunst, kitsch en souvenirs. Bij het restaurant direct aan het plein is het overigens goed vertoeven. Vanaf het dakterras is het heerlijk mensen kijken.

Makkelijk bereikbaar

Wie een bezoek wilt brengen aan Meknes hoeft niet heel moeilijk te doen. Er kan relatief eenvoudig aangevlogen worden op buurstad Fez. Vanaf Fez is het een goed uur rijden, ook als je even opgehouden wordt door de schaapsherder met zijn schapen. Tevens ligt deze voormalige hoofdstad een kleine 2 uur van de huidige hoofdstad Rabat. Ook vanuit de hoofdstad is Meknes goed bereikbaar. Bijvoorbeeld met de trein. Een ritje van Rabat naar Meknes kost zo’n 5 euro, terwijl je van Fez naar Meknes maar € 1,70 betaalt.

 Boek nu een vakantie naar Meknes bij Tuana Holidays