Rabat: een stad vol verhalen uit de oudheid

#ilovemarokko

Rabat is de hoofdstad van Marokko. De stad telt ruim 1 miljoen inwoners en is daarmee beduidend kleiner dan de grootste stad Casablanca, die ruim 4 miljoenen inwoners telt. Samen met buursteden Meknes en Fes, maar ook met de zuidelijker gelegen stad Marrakech is Rabat één van de 4 koningssteden. Rabat is ook de stad waar de huidige koning Mohammed VI woonachtig is.

Het ontstaan vanuit de ribat

Het huidige Rabat ontstond halverwege de 12 eeuwe toen religieuze strijders in opdracht van sultan ‘Abd al-Mumin een burcht begonnen te bouwen, met daarin hun verblijven. Om het geloof een plek te geven binnen het fort, bouwden ze ook een moskee. Deze “nederzetting” wordt ook wel ribat genoemd. Tegenwoordig staat deze ribat ook bekend als de Kasbah van Oudaya. Gaandeweg de geschiedenis hebben diverse machthebbers aan het roer gestaan van de stad. Niet altijd even succesvol. Zo verloor Rabat gaandeweg de status als hoofdstad van het land. Die eer kwam lange tijd Fez toe. Totdat de kolonisatie van Frankrijk een feit werd in 1912. De Fransen maakten van Rabat wederom de hoofdstad. De onafhankelijkheid van Marokko in 1956 veranderde daar niets aan. Vandaag de dag is Rabat de officiële hoofdstad. De stad is ook politiek en administratief de belangrijkste stad van het land.

Lange tijd in Romeinse handen

Wie Rabat bezoekt zal vaak worden teruggeworpen op de rijke geschiedenis van de stad.
Hoewel de naam inmiddels verklaard is, kent de kern van Rabat nog een kleine voorgeschiedenis. Er werd namelijk ooit voor de christelijke jaartelling al een stadje gesticht aan de monding van rivier Bouregreg onder de naam Chellah. Dit stadje kwam na de geboorte van Christus in handen van de Romeinen. Zij hadden Chellah zo’n 200 jaar in handen. Chellah werd toen Sala Colonia genoemd. Na de Romeinse tijd kwam Chellah in Berberse handen. In een later stadium werd door sultan ‘Abd al-Mumin opdracht gegeven om richting de monding van de Atlantische Oceaan de beroemde ribat te bouwen. De basis van het huidige Rabat.

Kasbah van Oudaya biedt indrukwekkende vergezichten

De verhalen van Rabat lijken zich dankzij de rijke geschiedenis van de stad vanzelf te vertellen. Hadden we het niet al over Kasbah van Oudaya? Deze kasbah is een verhaal op zich. Ten eerste is de toegangspoort naar de kasbah toe al van indrukwekkende schoonheid. Eenmaal door de poortjes waan je je in prachtige straatjes zoals je ze kent uit de verhalen van Aladdin of 1.001 nachten: sprookjesachtig, kleurrijk en levendig. Wie genoeg wandelt, wordt gegrepen door de indrukwekkende vergezichten over de Atlantische Oceaan, de stad Rabat of Chellah. Binnen de muren van de kasbah vind je ook nog eens de Andalusische tuinen. De tuinen geven je een mediterraans gevoel dankzij de vele sinaasappelbomen en hoge palmen.

Mausoleum en de Hassantoren die nooit af kwam

Al slenterend kan je vanaf hier doorlopen naar het Mausoleum van Mohammed V. Hier ligt koning Mohammed V begraven, de man die na de kolonisatie van Frankrijk het nieuwe onafhankelijke Marokko regeerde. Als vader van de natie kreeg hij hier zijn eervolle rustplaats dat gekenmerkt wordt door een groots monument. Vanaf dit monument kom je meteen oog in oog met de Hassantoren. Hier ontkom je niet aan de 44 meter hoge minaret die toebehoort aan de naastgelegen moskee. De bouw hiervan werd in 1195 gestart. Als het aan de toenmalige sultan had gelegen moest deze moskee en minaret de grootste van de wereld worden. De sultan overleed echter 4 jaar na de start van de bouw. Met zijn overleden stierf ook de ziel van dit project.
De minaret bleef steken op 44 meter hoogte. De moskee overleefde amper de verwoestende aardbeving die in 1755 Rabat trof. Je ziet op de plek waar de moskee had moeten staan nu alleen nog pilaren op een groots plein.

Tussen zoveel oudheid ook nog een Medina

Tussen de Kasbah van Oudaya en het Mausoleum vind je ook nog de Medina, want ook Rabat kan niet zonder. De Medina is wellicht de gezelligste plek van Rabat. Hier vind je de gebruikelijke souks met allerlei spulletjes vergaard uit hand- en kunstnijverheid. Uiteraard ook hier heerlijke lekkernijen zoals verse fruit, dadels, olijven en meer streekproducten. In tegenstelling tot veel andere Medina’s elders, is de Medina van Rabat aardig werelds gericht. Verbaas je dan ook niet dat je hier gewoon dingen tegenkomt die je op het vaste land van Europa ook aantreft.

Chellah en het Romeinse Rijk

En dan hebben we nog Chellah. Chellah vind je vanaf de Atlantische Oceaan met de stroom mee nu meer landinwaarts. Wie een bezoek brengt aan deze voormalige Romeinse stad, ziet nog volop goed bewaarde ruïnes en overblijfselen uit deze tijd, waaronder een heuse triomfboog en een forum. Bovendien is de natuur in deze omgeving dusdanig mooi dat de wandelaars hier zeker tot hun trekken komen.

Cultuurliefhebbers houden van Rabat

Voor wie is Rabat nu eigenlijk echt interessant? Het moge duidelijk zijn aan bovenstaande verhalen, dat de strandliefhebber Rabat kan overslaan. Maar wie zich echt wil verdiepen in de Marokkaanse cultuur komt in de hoofdstad van Marokko erg goed tot zijn recht. Niet alleen de geschiedenis van de stad, maar ook van Marokko zelf komt vanzelf via de verhalen bij de vele bezienswaardigheden op je af. De cultuur- en wandelliefhebbers mogen deze stad dan ook zeker niet overslaan. Bovendien is Rabat zoals gezegd één van de Koningssteden. Wie een mooie rondreis in het noordelijk deel van Marokko maakt, mag deze lijst wat ons betreft wel toevoegen aan zijn must-see en must-do lijstje. Rabat ideaal te combineren met rondreis of strandvakantie

Een tip: vlieg naar Tanger en maak een rondreis door het noorden. Reis vanuit Tanger bijvoorbeeld via Chefchaouen, Tétouan, Al Hoceima, Fez, Meknes en Rabat terug naar Tanger. Snuif in een dag of tien de cultuur en geschiedenis op van deze steden en Marokko om vervolgens de laatste dagen van je vakantie op de mooie mediterraanse stranden van Tanger nog even flink na te genieten.

 Boek nu een vakantie naar Rabat bij Tuana Holidays