Marokko verdient miljoenen met filmindustrie

#ilovemarokko

Je staat er misschien niet bij stil, maar in de wereldwijde filmindustrie speelt Marokko een zeer belangrijke rol. Grote blockbusters als Star Wars en The Gladiator gebruikten in het verleden bijvoorbeeld de natuurlijke omgeving van Ait Ben Haddou (te bezoeken met excursies vanuit Marrakech) als decor voor hun films.

Ook in 2014 werd er weer volop gebruik gemaakt van Marokko als decor. Eén van de meest bekendste films van afgelopen jaar was Mission Impossible die opnames kwamen maken. De Marokkaanse ANWB werkte volop mee aan het afsluiten van een stuk snelweg tussen Marrakech en Agadir, zodat er een achtervolgingsscène kon worden opgenomen.

De totale opbrengsten van alle verdiensten aan verhuur van materialen en vergunningen leverde de Marokkaanse filmindustrie ruim € 108 miljoen. Dat maakte Sarim Fassi Fihri – directeur van de Moroccan Cinematographic Centre (CCM) afgelopen weekend bekend tijdens het Filmfestival van Tanger. Als het aan hem ligt, wordt er vaker gefilmd in de steden of op de snelwegen van Marokko.

Het succes van de filmindustrie in Marokko komt volgens Fassi Fihri mede door de stabiele economische en politieke situatie van het land. Bovendien vertegenwoordigt het landschap Marokko een goed beeld van het landschap in de Arabische wereld.

icon-instagram Tomaszd