Tétouan: een Marokkaanse stad vol Spaanse invloeden

#ilovemarokko

Tétouan is misschien wel één van de meest onderschatte plaatsen van Marokko. De stad kent een rijke geschiedenis met vele bezettingen, vernietigingen en continue wederopbouw om vervolgens in Marokkaanse handen te vallen. Daarvoor hadden vooral de Spanjaarden Tétouan in handen. Dat verklaart de hedendaagse invloeden die nog in de stad zijn terug te vinden.

Hoewel de stad dankzij de open haven naar de Middellandse Zee wordt gezien als havenplaats, is dat enigszins bijzonder gezien de hoge ligging waarop Tétouan zich begeeft. De stad wordt tevens omgeven door een aantal beste bergpartijen. Direct aan het stand ligt Tétouan niet, toch weten strandliefhebbers de stad te vinden. Dit komt ongetwijfeld door stranden M’diq, Cabo Negro, Restinga Smir, Marina Beach en de vele andere hagelwitte stranden die in omgeving van de stad liggen. Naast Al Hoceima in het noorden mag Koning Mohammed VI hier graag met zijn familie vertoeven.

Elke stad een Medina: ook Tétouan

Wie Tétouan bezoekt, treft genoeg bezienswaardigheden. Ook deze Marokkaanse stad heeft uiteraard een Medina, die eveneens een plek heeft op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is niet de grootste Medina van Marokko, integendeel. Deze kleinere en knusse Medina heeft echter wel de bekende levendigheid. Het is ook nog een Medina die weinig is aangetast. Het wordt omringd door een muur die ruim 5 kilometer lang is. Er zijn 7 toegangspoorten die leiden naar deze Medina.

Andalusië heeft grote invloed op bezienswaardigheden in Tétouan

Dat Andalusië een behoorlijke invloed heeft gehad op de architectuur, is nog duidelijk terug te zien in Tétouan. In de architectuur van de huizen, pleinen en gebouwen zie je nog veel terug van de bouwstijlen uit Sevilla of Cordoba. Wie langzaam door de straten slentert en langs één van de vele fonteinen wandelt, wordt vanzelf gebiologeerd door wat het oog hier allemaal aan schoonheid waarneemt. De typische huizen die hier staan, zijn vooral herkenbaar door een binnenplaats. Ze hebben vaak plafonds die uit hout zijn gesneden en vaak zijn beschilderd, terwijl de vloeren juist de typisch Andalusische tegelwerken bevatten, veelal afgewisseld door pilaren.
Ze werden gemaakt door de zogenoemde “reconquista”. Dat waren vluchtelingen die Andalusië noodgedwongen hebben achter moeten laten. De architectuur staat gelijk aan stukje geschiedenis van de stad.

Handnijverheid volop te zien en te koop

De bevolking van Tétouan leeft vooral van de handnijverheid. En het toerisme. Of eigenlijk een combinatie van die twee. Een toerist komt in elk geval hier graag de bekende tegelwerkjes kopen om als souvenir mee te nemen naar huis. Maar ook aarde- en zilverwerken zijn populair in dit gebied. Wie bij voorbaat een dergelijk souvenir op de korrel heeft, doet er goed aan om de drukke souks van Tétouan te bezoeken. Net als veel andere Marokkaanse markten en marktjes wordt ook hier alle souvenirs voor de toeristen, maar ook etenswaren voor de locals verhandeld. Op de markt geldt natuurlijk wel de sport van het afdwingen. De marktkoopman zet altijd hoog in, de werkelijke waarde ligt echter lager. Kopen is dan wel zo beleefd, want kijken, kijken… en niet kopen, dat vindt men enigszins onbeleefd.

Veel vruchten op de vruchtbare gronden

Wie een beetje van natuur en vruchten houdt, komt in de omgeving van de stad goed tot zijn recht. Omdat de stad op de heuvel ligt en de meeste tijd van het jaar pal in de zon, dienen de heuvels als optimale locatie voor diverse soorten boomgaarden en fruitteelt. Soms voelt het even alsof je in Nederland bent. Qua kleur dan, want de vele sinaasappelgaarden kleuren de wijde velden soms helemaal oranje. Maar ook amandelbomen, cypresbomen, olijfbomen en granaatappelbomen doen het hier uitstekend. De rivier Martil heeft ook nog eens een positieve invloed op de vruchtbaarheid in de omgeving van Tétouan. Een overvloed aan fruit dus. Verser fruit kan je bijna niet hebben.

Bereikbaarheid van Tétouan

Tétouan is relatief makkelijk te bereiken. Hoewel de stad over een luchthaven beschikt, heeft de luchthaven momenteel nog war moeite om als grote internationale speler mee te doen. Aangezien er nu volop wordt ingezet op de infrastructuur, zal de luchthaven ongetwijfeld de komende periode ook verder onder handen worden genomen. Makkelijker is om te vliegen naar bv. Tanger. Vanuit Nederland gaan er vluchten vrijwel rechtstreeks naar de noordelijke havenstad van Marokko. Vanaf Tanger is het hooguit een uurtje om naar Tétouan te komen. Handig is dan wel om dit vervoer van te voren te regelen via een reisagent. Taxi’s zijn weliswaar niet heel kostbaar, maar op een dergelijke afstand praat je over meer dan een paar euro’s. Vanaf het busstation van Tanger gaan er ook bussen. Een aantal nadelen: ze gaan wanneer ze vol zitten en waar de bus naar Tétouan precies staat, is niet altijd even duidelijk. Wie geen Frans of Arabisch spreekt, zal al snel wat meer moeite hebben om de juiste bus te vinden. Een avontuur is het wel. De bus zit vaak vol met locals. Gelukkig is een treinverbinding in de maak tussen Tanger en Tétouan, dus nog eventjes geduld.

Stranden van Tétouan zijn de mooiste stranden van Marokko

Tot slot zijn er natuurlijk prachtige stranden in de directe omgeving van Tétouan. M’diq, Cabo Negro, Restinga Smir, Marina Beach om er maar een paar te noemen. Toeristisch gezien staan deze badplaatsen vergeleken bij de Spaanse costa’s of de Turkse Rivièra nog flink in de kinderschoenen. De koning van Marokko is echter zelf groot fan van deze regio. Bovendien is hij al enige tijd geleden een campagne gestart onder de noemer Vision 2020. De doelstelling in deze visie is duidelijk: in 2020 moet Marokko klaar zijn om massaal toeristen te ontvangen. Veel investeerders – van hotelketens tot particulieren – zijn dan ook drukdoende om hier hun plekje te vinden en het verblijf van de toekomst neer te zetten. Een bouwput is het bij lange na niet, maar waar je nu nog in alle rust kan genieten van misschien wel de mooiste stranden van Marokko, zit je over 10 jaar wellicht op het balkon van een ander te kijken. Wellicht…

Tétouan is in elk geval een ideale stad die je op je route door Noord-Marokko kunt meenemen. Genoeg te doen, genoeg te zien en genoeg te proeven. Ontdek het zelf.

 Boek nu een vakantie naar Tétouan bij Tuana Holidays