“De geuren, kleuren, drukte en dynamiek; alles ademt mijn land”

#ilovemarokko - Mounir Toub

Hij staat vooral bekend als chef van 24Kitchen, maar er schuilt meer achter Mounir Toub (36). Sinds jongs af aan heeft hij een passie voor koken. Als zeer gedreven, gepassioneerd en energievolle chef heeft Mounir nog veel te bieden en grootse plannen voor in de toekomst.

Na het behalen van zijn niveau-3 koksopleiding heeft Mounir Toub in een aantal sterrenrestaurants mogen werken en veel van de meesterkoks en chefs kunnen leren. Koken en de jeugd iets bijleren zijn grote passies van hem. Sinds 2011 is hij succesvol bij 24Kitchen en combineert hij dat met andere passies: lesgeven, workshops, demonstraties en recepten schrijven.

Famillie & inspiratie

“Ik voel me gezegend! Mijn grootste inspiratiebron zijn zonder enige twijfel mijn beide ouders.
Zij hebben ons in een (voor hun) vreemd land opgevoed, gekleed, geholpen, gevoed, liefgehad en hebben eigenlijk alles opzij gezet om hun 3 kinderen een goede leven te geven. De opoffering die zij als ouders gedaan hebben, kunnen wij nooit goedmaken. Mijn ouders zijn nu ongeveer 42 jaar in Nederland en dat is het grootste gedeelte van hun leven. Zij hebben hun ouders, broers, zussen en vrienden achtergelaten om in Nederlands iets op te bouwen.

Daarnaast hebben zij beide altijd heel hard gewerkt (mijn vader had 2 baantjes, mijn moeder had 1 baan én het huishouden!) en toch waren zij er voor ons. Tijdens rapportbesprekingen en oudergesprekken op school was er altijd wel één van hun aanwezig. Elke dag zaten we samen aan de eettafel met het avondeten en praatten wij met z’n vijven. Ik heb, vooral door mijn ouders een onbezorgde en fijne jeugd gehad en middels hun opvoeding de handvatten gekregen om mijn leven in te richten zoals ik dat wil. Mijn ouders zijn helden!

Ik heb een goeie relatie met beide ouders: papa Mohamed en mama Saadia, en ook met mijn beide broers Rachid en Samir. Wij hebben geen familie in Nederland dus waren we van vroeger uit al een hecht gezin. Mijn ouders hebben altijd heel hard voor ons gewerkt en zijn ook altijd communicatief geweest. Zij praatten veel met ons en zo is onze band sterk geworden en gebleven.

Wat mij het meest inspireert, is iedereen die in zijn of haar vakgebied/ expertise de drive en motivatie heeft om zijn of haar nek uit te steken en met passie datgene uitdraagt wat hij of zij belangrijk vindt. Of het nu koks zijn die met liefde en passie over eten praten of dat het sporters zijn die hun leven indelen rond het sporten. Ik hou van mensen met passie, drive, motivatie, durf, wil en doorzettingsvermogen. Daar put ik ook mijn inspiratie uit.”

Verandering en jeugd

“Ik heb best wel het een en ander in mijn leven mee mogen maken, maar alles is achteraf gezien goed geweest of goed gekomen. Dat wat nog niet “goed” is gekomen in mijn ogen is vast en zeker nog in ontwikkeling en “maktab” (voorbestemd, red.). Ik ben blij met datgene wat ik in mijn leven heb. Het enige wat ik achteraf gezien graag had willen doen, is een jaar in Marokko willen leven om de taal echt goed te leren. Ik kan mijzelf echt wel verstaanbaar maken in het Marokkaans en kan de Koran goed lezen, maar het Arabisch echt goed begrijpen en schrijven kan ik helaas niet. Nu heb ik een vrouw, een huishouden en kinderen en kan niet zomaar een jaar weg, dus moet het op een andere manier.

Wat ik de jeugd probeer mee te geven is dat zij niet snel moeten opgeven en een doel voor ogen moeten hebben. Wat maakt je gelukkig en wat zou je het liefst willen doen? Probeer die dro(o)m(en) ook werkelijkheid te maken. Goed en degelijk onderwijs is daarbij evident! Creëer je eigen pad. Als jij een droom hebt moet je niet wachten tot iemand je dat gaat overhandigen of het voor jou gaat verwezenlijken. Jij moet er keihard voor werken en ervoor zorgen dat je gezien wordt. En dat je jouw talenten blijft ontwikkelen!”

De toekomst

“Ik zie mijzelf over 5 jaar als een gehoorzame en zorgzame zoon voor mijn ouders, een liefhebbende man voor mijn lieve vrouw, een goede, zorgzame, gekke en liefhebbende vader voor mijn kinderen en een goede broer, zwager, vriend en buur. Als (tv) kok wil ik een eigen TV-programma waarbij de Nederlandse en Marokkaanse cultuur en wereld bij elkaar kunnen worden gebracht middels prachtige Marokkaanse/ Arabische gerechten. Een of meerdere kookboeken van mijn hand en synoniem staan met de Arabische keuken is ook één van mijn wensen.

Mijn uiteindelijke doel in het leven is om mijn gezinnetje, mijn ouders, mijn broers, mijn familie, mijn vrienden gelukkig en gezond zien en net zo gelukkig, nederig, dankbaar, gedreven, gepassioneerd, betrokken en energierijk blijven, zoals ik nu ben.”

#ilovemarokko

icon-play aan het werk met Robert Kranenborg

Thuis

“Marokko is mijn ‘thuis’. Vroeger gingen wij om het jaar met de auto naar ons dorp waar wij 4 weken lang bleven. Samen met mijn broers en mijn neven ontdekten we alle plekken van ons saaie, kleine dorp. We maakte er een avontuur van. Geen dag was hetzelfde en geen dag was saai. Wij maakte zelfs ons eigen damspel met een stuk karton en als stukken hadden wij doppen van frisdrank flesjes of steentjes. Wij renden de bergen af om naar waterbronnen te zoeken in het dal. Wij voetbalden met een kapotte plastic bal op een veld vol met stenen tot de zon onder ging of tot er een winnaar bekend was. We hingen met een zak pippa’s (zonnepitten, red.) voor de deur van ons huis tot de pippa’s op waren of mama ons naar binnen sommeerde. Wij genoten volop van de vakanties in Marokko.

Als ik in Marokko aankom, voel ik mij ook echt thuis. De geuren, de kleuren, het geluid van ongeduldige automobilisten, de drukte, de dynamiek; alles ademt ‘mijn land’. Ik moet, zodra ik op Marokkaanse bodem ben, meteen de knop omzetten en mij direct aanpassen. Doe ik dat niet, dan sta ik een half uur bij een rotonde te wachten tot iemand mij voor laat gaan of betaal ik 100 Dirham (ongeveer € 10,-) voor één kop koffie. Je moet alert zijn, je moet relaxed zijn, je moet spraakzaam zijn en op zijn tijd moet je gewoon zwijgen. Bovenal is het genieten in Marokko. Ik draag dan ook de gehele vakantie alleen maar kandourra’s. Lekker luchtig. Waarom een spijkerbroek aandoen, terwijl je een luchtige mannenjurk aan kan? Mooie mensen, mooi land, prachtige sfeer!

Het is het land waar mijn ouders en voorouders vandaan komen. Daar ligt mijn oorsprong. Het is het land waar ik vroeger al mijn vakanties doorbracht en waar ik mooie herinneringen heb liggen.”

Leukste ervaring

“Mijn leukste ervaring was een paar jaar geleden toen ik in Tétouan ben getrouwd. Mijn ouders, mijn broers met aanhang (vrouwen en kinderen), mijn tantes en de familie van mijn vrouw (die haar roots in Tétouan heeft)… allemaal om mijn vrouw en mij heen om samen in ons geluk te delen.
Daarna alleen met mijn vrouw één week in Tetouan in een hotel aan de boulevard doorgebracht en één week familie in Marokko opgezocht. Dat waren in totaal drie weken van familie, vrienden, gezelligheid, liefde en zegeningen.

Ik weet nog goed dat beide oma’s en beide opa’s ons warm onthaalden en ons altijd heel veel tijd en liefde gaven. Zo kan ik mij herinneren dat mijn oma van mijn vaders kant ons altijd aan het lachen maakte door de verhalen die zij vertelde. Ik mis mijn grootouders.”

Veel mooie plekken

“Marokko is zeker de ideale vakantiebestemming en heeft dan ook heel veel mooie plekken. Het is maar net waar je interesses liggen. Voor het winkelen kun je het beste naar Fez gaan. Voor de natuur is Ifran prachtig om te zien. Voor de stranden vind ik Tétouan prachtig. Ik heb redelijk wat steden in Marokko gezien en elk plek heeft wel iets waardoor ik er terug wil. Als je voor het eerst naar Marokko gaat, raad ik een reis aan met een reisgids die je de leuke plekken kan laten zien. Voor mij is Fez de ideale vakantiestad, omdat ik mij daar het meest thuis voel. Je kunt er shoppen, lekker eten, heerlijk slenteren, goed afdingen en ik ben daarna ook zo weer thuis. Ga en ontdek Marokko, dat is wat ik iedereen zou willen meegeven.

icon-link  Meer informatie over Mounir’s kookkunsten ontdek je bij 24Kitchen.