Oujda: pareltje verstopt aan de oostkant van het noorden

Oujda - #ilovemarokko

Oujda is misschien wel één van meest onontdekte steden in Marokko die toch zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. De stad ligt volledig aan de oostkant van de noordkust van Marokko en ligt zo goed als helemaal tegen Algerije aangeplakt.

De stad is met zo’n half miljoen inwoners verre van de grootste en je treft hier zeker ook niet de meeste toeristische attracties. Toch wordt de stad jaarlijks druk bezocht door hordes toeristen. Menig Marokkaan die namelijk in Europa – en ook zeker in Nederland – woont, heeft zijn roots in Oujda liggen.

Als je de Marokkaanse Nederlander die afkomstig is van Oujda zou vragen of je zijn of haar stad moet bezoeken, zal de persoon volmondig ja zeggen. Want waar het in de grote steden vooral heel groot en vaak modern is, is Oujda kleinschaliger, gemoedelijk en nog wat traditioneler. Zo ook de Medina van de stad. In niets te vergelijken met die van steden als Marrakech of Fez, desalniettemin de moeite van een bezoekje waard.

Kleine stad waar genoeg is te doen en beleven

Toeristen zouden hier vooral moeten komen om hier de start van hun rondreis te beginnen of juist hun reis te eindigen. Doordat de stad nog iets meer tradities kent, kom je als het ware in het echte Marokko. Wil je het liefst aan het strand beginnen of juist eindigen, dan ligt op een steenworp afstand de moderne badplaats Saidia. Vooral in de zomer weten toeristen de mooie stranden van dit plaatsje te vinden en te waarderen. In Oujda vind je naast de Medina en de mooie stranden van Saidia ook nog enkele bezienswaardigheden zoals de grote moskee. De toegangspoorten Bab Ouled Amran, de Bab Sidi Aissa, de Bab Sidi Abdelwahab en de Bab Ahl Jam en de stadsmuren die om de oude stad heen staan zijn ook indrukwekkend. Tevens vind je hier een van de belangrijkste universiteiten van het land. De universiteit Mohamed I geeft les in het Frans en Arabisch.

Bijzonder natuurpark met wandelparcours in de grotten

Toch geldt ook voor Oujda – net zoals veel steden in het noorden – dat de stad omgeven wordt door een schitterende natuurlijke omgeving. Zoals eerder gezegd sta je in Saidia al snel met je voeten in het witte zand en heb je indrukwekkende vergezichten over de Middellandse Zee. Nog indrukwekkender is misschien wel het natuurpark Béni Snassen. Dit is een soort oase in het Rifgebergte met o.a. le Grotte du Chameau (vertaald: grot van de kamelen) die werd vernoemd naar de kameel-vormige stalactieten waarmee de grot is gevuld. Het mooie is dat er in deze grotten een compleet gangenstelsel loopt die je kunt bezoeken. Overigens niet altijd, dus laat je vooraf goed informeren. Een bezoek brengen aan de grotten kan je overigens beter niet doen zonder goede gids. De gids kan je meenemen over de juiste paden en langs de ondergrondse meren en riviertjes. En dit is nog maar een deel van het Rifgebergte. Wie van hier zuidelijker reist zal dit bijzondere groene stukje natuur al snel inruilen voor meer kale vlaktes die langzaam overgaan in woestijnduinen. Je komt dan al snel terecht in een heel ander natuurwonder: de Sahara.

Oujda is een ideaal vertrek- of eindpunt voor rondreizen

Oujda is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je Marokko gaat bezoeken. Maar laat je eens goed verrassen. De stad heeft alles van een grote stad, maar dan net even iets kleinschaliger en wellicht nog wel een stuk gemoedelijker. Er zijn mogelijkheden om in Oujda tot in de nachtelijke uurtjes door te gaan, al beperkt de keuze zich ten opzichte van de grote steden. Je kunt er in elk geval heerlijk eten, genoeg zien en doen, er is strand nabij en vanuit hier ideaal je reis door Marokko beginnen (of eindigen). Van en naar de luchthaven van Oujda vind je met regelmaat voordelige tickets. Een overweging waard dus.

 Boek nu een vakantie naar Oujda bij Tuana Holidays