Marokkaanse thee, het symbool van gastvrijheid

#ilovemarokko

Uit onderzoek van de Britse krant Metro is naar voren gekomen dat Marokko één van de beste bestemmingen is voor de theeliefhebbers onder ons. Er zijn theerecepten uit de hele wereld getest, maar de Marokkaanse versie vonden de thee professionals stuk voor stuk het heerlijkst.

De recepten van de thee verschillen omdat in het zuiden de thee sterker wordt klaargemaakt dan die van het noorden van Marokko. Naast de na3na3 (theemunt, red.) is de shiba (asbint-alsem) thee er ook populair. Een combinatie van beiden wordt ook gedronken. Zo kun je eindeloos variëren om heerlijke thee op tafel te zetten.

Niet zomaar een thee

In Marokko is thee niet zomaar thee, maar ook een symbool van gastvrijheid. Vroeger was het zo dat de belangrijkste persoon in het gezelschap de eer kreeg om de thee in te schenken. Maar dat is tegenwoordig niet meer. En wist je dat een Marokkaan gemiddeld 1,2 kg thee per jaar drinkt? Daarmee behoren de Marokkanen tot de top 5 van grootste theedrinkers in de wereld.

Hieronder een recept voor Marokkaanse thee. Als jij een ander recept of bereidingswijze hebt zijn wij erg benieuwd naar jouw manier.

Benodigdheden

1. Marokkaanse theepot
2. Groene theezaad
3. Verse munt
4. Suiker
5. Sinia (Marokkaans dienblad)
6. Marokkaanse theeglazen

Bereiding

Stap 1
Doe 1 volle eetlepel theezaad in de theepot, giet hier kokend water overheen totdat de zaad net onder het water staat. Laat dit even staan voor ongeveer 2 minuten. Giet vervolgens het water weg zodat alleen de theezaad overblijft. Herhaal dit nog een keer.

Stap 2
Was de verse munt, en stop het in de theepot. Doe er 5 eetlepels suiker bij, meer of minder mag ook. Giet vervolgens met kokend water de theepot vol.

Stap 3
Zet de theepot op een laag vuurtje en laat de thee rustig koken. Als de theezaad naar boven drijft is je thee klaar.

Stap 4
Zet de sinia (dienblad) klaar met de theeglazen, en schenk de thee in een theeglas. Schenk de thee weer in de theepot. Schenk nu de thee in. Ook hier is een speciale manier voor. Begin hoog boven je glas met inschenken en ga langzaam naar beneden. Als je het vaker hebt gedaan kan je dit meerdere keren doen bij het inschenken van een glas thee. Zo krijg je schuim op je thee wat het nog lekkerder maakt.

Stap 5
Genieten van je thee met wat lekkers erbij. Bsaha oe raha (drink smakelijk, red.).