Offerfeest in zicht

#ilovemarokko

Het is bijna Offerfeest (in het Arabisch Eid Al Adha, in het Turks Kurban Bayrami). Sommige moslims kijken naar de maanstand, afhankelijk daarvan zal het dit jaar beginnen op 23 of 24 september 2015. Wat is de ware betekenis en de oorsprong van dit feest? Wij gingen op onderzoek uit. 

Wat gebeurt er tijdens het offerfeest?

Het Offerfeest en het Suikerfeest (Eid al Fitr in het Arabisch), zijn de twee grootste feesten die door moslims jaarlijks gevierd worden. Het wordt groots gevierd. Niet één dag, maar drie dagen achter elkaar feest. Op de eerste dag wordt er na het Eid gebed in de moskee, door ieder moslimgezin die het zich kan veroorloven, een dier geofferd. Meestal is dat een schaap, maar het kan bijvoorbeeld ook een koe of een geit zijn. In Nederland gebeurt dat bij de lokale slagerij. Je reserveert een schaap en de man haalt na het gebed in de moskee zijn schaap op. De kinderen trekken hun nieuwste outfit aan en de vrouwen hebben hun handen versierd met henna. Het feest kan beginnen, familie en vrienden gaan bij elkaar op bezoek en proeven van elkaars schaap, dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. In de Marokkaanse keuken heb je swa (vlees op spies) op de barbecue en mfawar (gestoomd vlees) wat veel klaar wordt gemaakt. Daarnaast wordt ook bij veel gezinnen kabda (lever) en de lkarsha (schapenpens) klaargemaakt op de eerste dag.

De schaap wordt in drie stukken verdeeld, één stuk is voor je familie en vrienden. Nog een stuk is voor de mensen die zich geen schaap kunnen veroorloven. Er zijn ook veel mensen die een hele schaap kopen voor iemand in Marokko of een ander land, die het vlees harder nodig hebben dan zij zelf.

In Marokko en andere islamitische landen gaat het er heel anders aan toe dan in Nederland. Daar pakken ze uit en wordt het groots gevierd. De meeste mensen kopen een schaap om hem vervolgens thuis te slachten. Vanaf het begin tot het eind doen ze alles zelf, de sfeer is daarom ook anders. Veel moslims in Nederland willen daar graag bij zijn en gaan tijdens het Offerfeest naar hun vaderland om het te vieren. Het is in islamitische landen een officiële feestdag. Iedereen is drie dagen lang vrij en genieten samen met familie en vrienden van elkaar en van het heerlijke eten.

Waarom wordt het offerfeest gevierd?

Het offerfeest is een herdenking van het offer van Profeet Ibrahim (sa). Hij wilde graag een zoon en bad tot Allah (swt*) in de hoop dat hij een zoon zou krijgen. Profeet Ibrahim wilde dat zelfs zo graag dat hij zei: “Al moet ik mijn zoon weer voor U offeren”. De gebeden van Profeet Ibrahim werden gehoord. De zoon die hij wenste kreeg hij en hij noemde hem Ismael (sa).

De profeet werd jaren later herinnerd aan de belofte die hij had gedaan. Hij kreeg een droom waarin hem werd opgedragen zijn meest geliefde bezit op te offeren en dat was zijn zoon Ismael. Toen hij het aan zijn zoon en vrouw vertelde, stemden ze hiermee in “zoals Allah (swt) het wilt”, zeiden ze. Vervolgens zijn ze vertrokken naar een bergtop om Ismael te offeren. Op het moment dat hij dat wilde doen, hield de engel Djibriel zijn hand vast en zei Allah (swt) “je hebt de droom waargemaakt”. En vroeg hem in plaats van zijn zoon een dier te offeren.

* (swt) betekent: ‘Subhanahu Wa Ta’ala’ een uitdrukking die door moslims wordt gebruikt na het horen, zeggen, schrijven van of een verwijzing naar de Arabische vertaling van de naam God.

De beleving van het offerfeest bij verschillende generaties

Wij kunnen geen genoeg krijgen van de mooie verhalen over hoe elke persoon het offerfeest op zijn manier. Binnenkort lees je op #ilovemarokko persoonlijke verhalen van verschillende generaties vrouwen die hun verhaal doen over hoe zij het offerfeest beleven. Wil jij je verhaal met ons delen? Laat van je horen.