Abdelali Bentohami maakt zijn droom werkelijkheid

#ilovemarokko

De Marokkaans Nederlandse chirurg Abdelali Bentohami was op vakantie in Marokko toen hij de droom kreeg om chirurg te worden. Zijn doel was om de minder bedeelden in Marokko te helpen met medische behandelingen.

Mijn droom

“Als klein kind liep ik met mijn vader langs het Mohamed V ziekenhuis. Buiten zaten en lagen er veel mensen op de grond. Ik dacht meteen dat het daklozen waren, maar dat bleek niet zo te zijn.
Mijn vader probeerde mij als vier jarige jongen uit te leggen dat het arme mensen waren die op medische zorg wachten. Vanaf dat moment had ik de droom om de minder bedeelden in Marokko te helpen met medische zorg.”

Missie Santé Pour Tous

“Jaren later is de droom die ik als kleine jongen had werkelijkheid geworden. Het was en is nog steeds hard werken, maar het is me gelukt. Stichting Santé Pour Tous (gezondheid voor iedereen) is opgericht en bestaat inmiddels vijf jaar. We begonnen met een klein team, maar zijn uitgegroeid naar een team met meerdere disciplines. Onze missie is het aanbieden van kosteloze operaties aan de armen in Marokko, het opleiden van het lokaal medisch personeel en het helpen om de gezondheidszorg in Marokko te verbeteren.

Wij proberen elke keer als wij naar Marokko gaan de armen met een medische behandeling te helpen. Om een structurele verandering achter te laten in het ziekenhuis proberen we weer op dezelfde locaties terug te komen, omdat de kennisoverdracht een belangrijk speerpunt is.

Het mooie van Santé Pour Tous is dat iedereen het op vrijwillige basis doet. Elke vrijwilliger geeft zijn of haar vrije tijd op om een steentje bij te kunnen dragen. Voor mij is Santé Pour Tous een tweede fulltime baan, want naast Santé Pour Tous heb ik ook mijn eigen besnijdeniskliniek Bento Clinics opgestart.

Santé Pour Tous voert verschillende soorten acties uit. Onze doelgroep zijn de arme patiënten en verder maakt het niet uit; man, vrouw, jong of oud of wat voor medische behandeling nodig is. Als het binnen ons team mogelijk is, dan behandelen we de patiënt met alle liefde. We hebben al hazenlip-, orthopedische-, staar-, tumor- en kinderhartoperaties uitgevoerd. En in november vertrekken we met ons team weer voor een week naar Zdida. Daar hopen we 100 mensen hun zicht terug te geven.”

Amsterdammer met wortels in Marokko

“Ik voel me geboren en getogen Amsterdammer met Marokkaanse wortels die op Nederlandse bodem tot bloei en wasdom zijn gekomen. Ik heb mooie herinneringen aan Marokko van vroeger toen we met het hele gezin op vakantie gingen naar opa en oma die daar nog woonde in het dorpje.

Toch blijven de mooiste herinneringen aan Marokko de mensen die je zo dankbaar zijn omdat je ze hebt geholpen. Naast alle mooie kanten van Marokko is het ook een harde samenleving. Minderbedeelden mensen krijgen niet de aandacht die ze verdienen en berusten zich in dat lot. Als ik dan kom om ze te helpen zijn ze zo dankbaar. De dankbaarheid is bijna verslavend. Iemand kunnen helpen die de hoop heeft opgegeven in het leven. Het kost mij veel tijd, moeite en energie maar de voldoening die je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar. Daarom wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen!”

Marokko ontdekken als vakantieland

“Ongetwijfeld is Marokko een mooi land wat veel te bieden heeft, voor ieder wat wils. Als je iets unieks wilt, dan moet je zeker in Marokko zijn. De mensen zijn heel gastvrij, er zijn prachtige bezienswaardigheden met een rijke historie door het hele land en de keuken is zeker aan te bevelen. Voor een perfecte vakantie in Marokko zou je een rondreis moeten maken, zodat je kunt zien hoe veelzijdig en kleurrijk het daar is.”

Boodschap aan de Marokkaanse Nederlanders

“Aan de jongeren die hier in Nederland zijn geboren wil ik meegeven dat zij heel veel geluk hebben dat we hier in Nederland zijn opgegroeid, en iedereen recht heeft op zorg. Dat is voor ons de normaalste zaak van de wereld, maar vergeet de arme mensen in Marokko niet. Probeer te helpen, voor ons iets heel kleins betekend voor hen heel veel.

Donaties zijn ook zeer welkom, zodat wij nog meer kunnen betekenen voor de minderbedeelden in Marokko. Onze trouwe donateurs wil ik ook bedanken, zonder hen zouden we dit allemaal niet kunnen uitvoeren.”