“Als je bij mij komt trainen mag je geen marmita”

Omar Haddioui

Omar el Haddioui is een succesvolle personal trainer, die zelf ook zwaarlijvig is geweest. Twee jaar lang was het ook voor hem een strijd tegen de kilo’s. Van 160 kilo naar personal trainer, hij vertelt ons zijn verhaal.

Hoe het allemaal begon

“Het begon allemaal in 2011 na de strijd tegen de kilo’s. Ik ben in twee jaar tijd 90 kilo verloren en ik voelde me beter dan ooit. Om de overtollige huid ook kwijt te raken heb ik een buikwandcorrectie ondergaan. Hierdoor ben ik zeker zes maanden uit de running geweest. Dat was een harde klap voor mij want ik kwam erachter hoe moeilijk het voor mij was om stil te zitten. Het enige wat ik wilde was constant bezig zijn. Vooral als je niet mag sporten, terwijl dat het gene is waarvan ik zo gelukkig werd.

Tijdens deze periode voelde ik me erg beroerd, maar ik ben ook gaan nadenken over de toekomst. Wat wil ik verder met mijn leven gaan doen? Diëtist worden in Marokko was één van mijn ideeën.
Die zijn er bijna niet in Marokko, en dat kunnen ze goed gebruiken dacht ik. Heel veel ouderen hebben suikerziekte in Marokko. Misschien kan ik een begin maken om dit te verminderen.
Zo gezegd, zo gedaan. Ik was begonnen met de opleiding voedings-diëtist. Na de eerste lesperiode kwam de eerste toets week eraan en maakte me klaar om naar school te vertrekken.

Ik stapte op de scooter en reed naar school. Helaas heb ik school nooit bereikt want ik werd aangereden door een auto en maakte een harde klap met mijn hoofd. Ik hield er een zware hersenschudding aan over. Na een week was ik het thuiszitten zat en ging weer naar school om les te volgen. Op school aangekomen zag ik tijdens de les het bord dubbel en ben ik maar naar huis vertrokken. De huisarts adviseerde me om te stoppen met de opleiding, ik moest weer een half jaar revalideren. Weer een tegenslag, weer zat ik thuis zonder school. Wat moest ik nou als jonge jongen?

Mijn revalidatieperiode heb ik weer gebruikt om goed na te denken over de toekomst. Ik hou van fitness, dus dat was voor mij het meest voor de hand liggend. Zo gezegd, zo gedaan. Toen merkte ik ook echt dat er veel mensen zijn die graag willen afvallen, maar niet weten hoe. Door mijn eigen ervaring wist ik alle ins en outs, dus ben ik gestart met een Facebook pagina om te bloggen.
Veel mensen hadden interesse.”

Eerste klant

Ik werd benaderd door iemand die mijn volgde en graag geholpen wilde worden door mij. Ik stemde hiermee in  en na de eerste maand was hij al 15 kilo kwijt. Zowel hij als ik waren blij met het resultaat. Ik dacht, er zijn zoveel mensen die ik kan helpen met de ervaringen die ik heb. Ik weet wat het voor een persoon kan betekenen, want ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik ben toen verder gaan studeren voor ‘personal training medisch fitness’, ook dit heb ik succesvol afgerond. Toen begon het en dat had een sneeuwbaleffect. De ene na het andere succes behaalde ik, en mijn klanten. Ik heb al zoveel mensen geholpen dat ik de tel kwijt ben. Het is nu zelfs zo druk dat ik een wachtlijst heb met ongeveer 200 mensen.”

Marokkaanse eetgewoontes

“Het gerecht marmita, wat in elk Marokkaans gezin wordt gegeten is niet gezond. Als je bij mij komt trainen mag je geen marmita, al helemaal niet in de eerste fase. De eerste fase bestaat uit 40 dagen waar je 8 tot 15 kilo kwijt moet. Sommige overtreffen zichzelf en vallen 20 kilo of meer af. In die eerste fase ga je over de raarste dingen dromen, en je gaat die lekkere marmita van mama zeker missen! En laat ik maar niet over de Marokkaanse salades beginnen die bereid worden met een hele pot mayonaise. Daar kun je beter niet aan beginnen als je wilt afvallen. Nou moet ik wel eerlijk blijven, één keer in de week eet ik ook wat ik lekker vind, ongezond of niet. Af en toe moet het kunnen! De rest van de week let ik wel op mijn eten. Verse msemmen of het brood van mama zeg ik geen nee tegen.”

Mijn grote voorbeeld

“Beni Bouayach, daar ligt mijn roots! Ben zelf in Nederland geboren en getogen, maar mijn ouders niet. Mijn grote voorbeeld en mijn trots is mijn vader. Hij heeft samen met mijn moeder zoveel kinderen groot gebracht, en is nu opa van 10 kleinkinderen. Ik heb respect voor hem dat hij altijd sterk is gebleven ondanks de moeilijke tijden die hij heeft doorgemaakt. Mijn moeder is erg ziek geweest en heeft hierdoor meerdere operaties moeten ondergaan. Altijd stond mijn vader voor haar klaar, mooi om te zien. Hij zei ook altijd “Je vrouw moet je als een pareltje behandelen, want zij is degene die je kinderen baart en grootbrengt.” En dat heeft ze goed gedaan. Je ziet ook vaak mijn vader trots naar ons kijken. Ik zie hem naast vader ook als vriend. Ik heb zelf weinig tijd voor vrienden, maar voor mijn vader maak ik altijd tijd vrij om een bakje koffie te doen of een vis te eten.”

Toekomst

“Over 5 jaar wil ik aan de top staan van alle personal trainers in Europa. En wat ik nu natuurlijk doe wil ik graag blijven doen. Mensen helpen aan een gezonde levensstijl. Het is voor mij een kick omdat ik het zelf heb meegemaakt. Heel moeilijk om het te beschrijven, maar ik gun het iedereen. Vroeger had ik ook een droom om als vastgoedmakelaar in Marokko te werken. Dit zou ik misschien nog wel in de  toekomst willen doen, maar dat staat nu niet op mijn prioriteitenlijst.”

Marokko

“Dit jaar ben ik op vakantie geweest naar Curaçao. Ik heb Marokko gemist. Je ziet familie, vrienden en de buren allemaal vertrekken richting Marokko, en daar zat ik dan helemaal met de kriebels. Marokko is toch mijn tweede thuis. Zeven weken op vakantie zit er helaas niet meer in, maar voor 2 of 3 weken lekker naar Marokko blijft altijd heerlijk. Het voelt alsof ik thuis kom en ik kom er echt tot rust. Als ik er ben dan ben ik heel makkelijk; als je mij op een rots laat zitten met een bak koffie is het goed. Ik hou van rust. Wat ik ook heerlijk vind is om te doen is heerlijk toeren door de bergen op de motor. Ik ben niet echt iemand die de grote steden opzoekt, drukte is niets voor mij. Tegen de mensen die nog nooit in Marokko zijn geweest zou ik zeggen ga er zeker naartoe. Vergeet niet de kleine dorpjes kleine dorpjes te bezoeken, want dat is de plek waar je de pure Marokkaanse cultuur zult ontdekken.”