De expert van arganolie over het product, haar inspiratie en het land

Jaohara Honing (23) noemt zich zelf een expert als het om arganolie gaat.
Ze deelt graag haar kennis over het wondermiddel, dat alleen in Marokko geproduceerd wordt. Naast haar studie bedrijfskunde is ze druk haar bedrijf Diamond Oil, die volgens eigen zeggen als één van de weinige over 100% pure arganolie beschikt.

Het product

“De arganolie die wij verkopen wordt gemaakt in Aït Melloui, deze stad ligt 12 kilometer ten zuiden van Agadir. Het is een schaars product omdat de Argania Spinosa boom alleen in deze streek van Marokko groeit. De noten worden hier verbouwd en gemalen tot arganolie. Vervolgens importeren wij het naar Nederland om hier de mensen kennis te laten maken met pure arganolie. Er zijn namelijk twee verschillende soorten oliën; de culinaire en de cosmetische arganolie. Het verschil tussen de twee oliën is dat de noten van de culinaire arganolie gebrand zijn voor ze geperst worden en de noten voor de cosmetische arganolie niet.

Wij richten ons op de cosmetische arganolie en beschikken over meerdere producten waarin de olie verwerkt is. Het is een olie met veelzijdig genezende werkingen. Zo is de cosmetische arganolie onder andere ontstekingsremmend. De olie kan daardoor ook tegen acne, puisten, rimpels, couperose droge/schrale huid en ook cellulitis worden gebruikt. Daarnaast is arganolie ook een weldaad voor de haren. Arganolie herstelt gespleten haarpunten, werkt anti-roos, helpt tegen droog en futloos haar en haaruitval tegengaan.”

#ilovemarokko

De inspiratie

“Ik hou van mijn product en het land waar het in groeit. Ik hoop mij daarom goed te kunnen ontwikkelen als ondernemer. Mijn grootste inspiratiebron daarvoor is toch wel mijn moeder, die vanaf jongs af aan een leergierige en ondernemende studente is geweest en op haar 17e getrouwd is met mijn vader.
Mijn vader is geboren in Melilia en getogen in Boufarkoush; een dorpje wat niet ver van Driouch ligt.

Mijn ouders behoren tot de eerste generatie Marokkanen die begin jaren ’70 naar Nederland zijn gekomen. Zij kwamen aan in een land waar zij de taal niet van spraken, de wegen niet kenden en geen familie of vrienden hadden. Mijn vader is als gastarbeider hard gaan werken om mijn moeder te kunnen onderhouden. Mijn moeder is toen gaan studeren en uiteindelijk tolk geworden voor de Arabisch, Berbers en Frans sprekende patiënten in de medische wereld. In de tussentijd waren er meer gastarbeiders vanuit Marokko gekomen, die tegen dezelfde problemen aanliepen als mijn ouders in het begin.

Mijn moeder heeft toen aangeboden om ze te helpen en is in de loop der jaren daardoor een soort dorpsmoeder geworden. Zo hielp zij de vrouwen en hun kinderen met de Nederlandse taal, organiseerde ze fietslessen, zwemlessen, uitjes om Nederland beter te leren kennen en gaf zij Arabische les en lezingen over de Islam. Ook heeft zij een groep gecreëerd waarin vrouwen van onze dorp tot op de dag van vandaag terecht kunnen met eventuele problemen of gezellig kunnen babbelen onder het genot van een kop koffie en wat lekkers.

In de loop der jaren is mijn moeder, moeder geworden van vier kinderen waar zij tot op de dag van vandaag altijd klaar voor staat. Het heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn. Helaas is de gezondheid van mijn moeder in de loop der jaren ook erg achteruit gegaan en heeft zij heel veel medische complicaties gehad; ondanks dat heeft zij zich continu ingezet voor de mensen die haar hulp nodig hadden. Dat inspireert mij heel erg. She is a super woman.”

Het land

“Het land waar mijn ouders zijn geboren en waar mijn familie leeft. Dat is Marokko voor mij. Mijn roots liggen in Marokko en dat zal ik mijn kinderen en kleinkinderen ook altijd meegeven. Je roots mag je nooit verliezen. In Marokko kun je van alles beleven en het past bij iedereen – of je nou op zoek bent naar natuur en rust of het uitgaansleven en drukte: het is er allemaal. Er heerst een gezellige gastvrije sfeer, waar je een warm gevoel van krijgt.

Voor mij is Tetouan de vakantiestad, omdat ik er al sinds mijn geboorte kom en nog steeds niet genoeg van krijg. Ik hou van prachtige stranden en gezellige terrasjes waar je heerlijk kunt genieten van het weer en natuurlijk onze authentieke stad waar je van alles voor een mooie prijs kunt vinden. Het is er altijd wel gezellig en er is altijd wat te doen. Wat ik het meeste mis? De warmte, het eten en de gezelligheid. Marokko leeft.”

icon-info-circle Meer informatie over Diamond Oil kan je vinden op de Facebook pagina.