‘Marokko moet je vooral over je heen laten komen’

#ilovemarokko

Marokko biedt avontuur binnen handbereik: op ongeveer 4 uur vliegen stap je hier een totaal andere wereld binnen. Vrouwen met hoofddoeken, de oproep tot gebed die door de straten schalt, kramen met hoog opgestapelde vijgen en dadels en volgepakte ezeltjes die door de smalle straten van de oude steden koersen. Een reis naar Marokko is als een aanslag op de zintuigen: op elke straathoek, zie, hoor en ruik je weer iets anders. Van de nogal stinkende leerlooierijen tot heerlijk geurende kruiden en van toeterende taxi’s in de koningssteden tot kabbelende beekjes in het Altasgebergte.

icon-align-justify  Een reisverslag van Edith Huntink


Marokko is een andere wereld

Dit klinkt allemaal heel mooi, op papier – of zoals hier, digitaal op een scherm. Maar er zijn ook reizigersverhalen over Marokko die niet zo rooskleurig zijn: dat de marktkoopmannen zo opdringerig zijn, dat ze je nergens even met rust laten en dat de hygiëne op veel plekken te wensen over laat.
En wie naar Marokko gaat, moet van tevoren weten: het is inderdaad een andere wereld. Verwacht niet dat je in een goed georganiseerd Europees land terecht komt, ook al ligt het vlakbij Spanje en Italië; in Marokko werken dingen net even anders, het straatbeeld is anders en de bevolking heeft andere culturele gebruiken.

Lichte cultuurshock

Ik neem je graag mee op mijn eerste reis naar Marokko, om mijn ervaring over een eerste reis in een Arabisch en Midden-Oosters land met je te delen. Van tevoren had ik veel gelezen over het land, in de Lonely Planet, op het internet, in reisverslagen. Ik dacht dat ik wist wat me te wachten stond. Maar in Marokko zelf bleek al gauw dat ik me op papier niet kon voorbereiden op de realiteit. Ik merkte dat ik me de eerste dagen nogal onwennig voelde, iets wat ik later heb bestempeld als lichte cultuurshock.
Ik had het gevoel dat ik op mijn hoede moest zijn, dat iedereen me op straat probeerde op te lichten of richting een winkel wilde loodsen. Ik praatte op straat liefst met niemand en bleef een beetje in mijn eigen cocon, om mijn eigen laagje bescherming tegen deze nieuwe wereld even vast te houden.

#ilovemarokko
icon-play De kruidenmarkt

Gastvrije en vriendelijke bevolking

Na enkele dagen merkte ik echter een verandering in mezelf; de praatjes van de koopmannen en –vrouwen op straat waren eigenlijk heel gezellig en geïnteresseerd, de man die me gratis dadels gaf hoefde er écht niks voor terug en dat restaurantje dat zo luid werd aangeprezen bleek inderdaad een fijn plekje om te lunchen.

Toen we na een dag of vijf de binnenlanden introkken, merkte ik dat het er in de dorpen ook nog eens heel anders aan toe gaat dan in de (toeristische) koningssteden. Hier, op het platteland, werden we nog meer met rust gelaten en met alleen een vriendelijke glimlach tegemoet getreden.

We waren een dag te gast bij een berberfamilie in de bergen en ondanks dat we nauwelijks elkaars taal spraken (ons Frans gaat niet veel verder dan een paar jaar middelbare school) voelden we dat we hartstikke welkom waren. Bijzonder.

Reizen als vrouw door een Arabisch land

Ondertussen heb ik door meerdere Arabische landen gereisd en ook in Azië, Midden- Amerika en Afrika heb ik verschillende landen bezocht. Als vrouw reizend door een Midden- Oosters land merk ik dat ik me altijd wat aanpas: ik draag lange broeken en rokken en shirtjes waarbij altijd mijn schouders bedekt blijven. Ik let een beetje op dat ik niet teveel in direct uitbundig contact treed met lokale mannen (vooral als ik niet samen met mijn vriend reis) en loop op straat vaak met een zonnebril op, zodat ik sommige blikken kan ontwijken. Maar eerlijk gezegd voel ik me altijd op mijn gemak en ben ik blij dat ik landen zoals Marokko kan ontdekken. Marokko: zoveel moois! Want buiten de koningssteden en berberdorpjes is er nog veel meer moois te zien en beleven in Marokko!

Van zandduinen in de woestijn en oases vol dadelpalmen tot zandstranden en witgeschilderde dorpjes aan de kust. Marokko moet je vooral over je heen laten komen en wat met kleine voorbereidingen zoals de juist kleding en je wat verdiepen in de lokale culturen en gebruiken, is het echt het sprookje van duizend-en-één nacht dat je hier zelf kunt beleven. Geniet ervan!


 icon-align-justify Edith Huntink is reisadviseur van Smart Marokko, onderdeel van Travel Smart; een reisorganisatie van reizigers voor reizigers, die de weg weet in de wereld.