Marokkaanse film ‘Het blinde orkest’ wint drie awards

#ilovemarokko

De eerste editie van het Festival International du Film de Bruxelles (FIFB) vond vorige week plaats. De Marokkaanse film ‘Het blinde orkest’ van regisseur Mohamed Mouftakir was ook genomineerd. De film heeft drie Awards gewonnen. één Award werd uitgereikt aan Mohamed Mouftakir voor ‘de best geregisseerde film’. De twee andere Awards werden uitgereikt aan Younes Megri en Ilyas El Jihani voor ‘de beste acteur’

Award winnende film deels autobiografisch

De film speelt zich af in de vroege jaren van het bewind van Hassan II en gaat over Houcine. Hij is een fan van de nieuwe koning. Hij is tevens de directeur van een populair orkest. Houcine is ook de vader van Mimou (Ilyas El Jihani). Hij neemt zijn rol als vader heel serieus en wilt het beste voor zijn zoon. Alleen wordt Mimou verliefd op Chama, de nieuwe huishoudster van de buren. Het gaat steeds slechter op school. Mimou besluit daarom zijn rapport te vervalsen om zijn vader niet teleur te stellen. Toch zal dat gebeuren.

Door middel van deze film herbeleeft Mohamed Mouftakir zijn jeugd en de relatie die hij had met zijn vader. Zijn vader overleed toen hij 11 was. De film is 50 procent autobiografisch.

icon-info maghrebdailynews.com