“Marokko is een land dat door een diep dal heeft moeten gaan”

#ilovemarokko

Karim Boulidam is een zoon van gastarbeider Mohamed, geboren en getogen in een pittoresk Gelders provincieplaatsje. Hij komt uit een doorsnee Marokkaans migrantengezin met vier kinderen, waar hij inmiddels alweer 29 jaar deel van uitmaakt. Tegenwoordig brengt hij zijn dagen door in de gezelligste stad van Nederland, namelijk de Domstad. In het dagelijks leven houdt hij zich naast het genieten van het leven ook bezig met het geven van preventieve workshops, het begeleiden van jongeren met een detentieverleden en met het herstelrecht.

Familie

“Mijn vader is geboren in het noorden van Marokko en komt uit een gebied in de Rif genaamd Temsemane. Het is een desolate streek die vooral bestaat uit ongeschonden berglandschappen en smetteloze, schone stranden. Mijn moeder komt uit het dorpje Tafersite, dat door één berg van Temsemane gescheiden wordt en vooral bekend staat om haar heerlijke na3na3, olijfolie en – volgens mijn moeder – de schoonheid van de lokale vrouwen.

Ik kom uit een heel warm en hecht nest en van jongs af aan is ons meegegeven waarde te hechten aan de familieband, en dan vooral het gezin waar je uit voortkomt. Wat ik heb meegekregen is, ook al is er weleens onenigheid of ga je een keer boos de deur uit, je kunt te allen tijde terugvallen op je ouders, broers en/of zussen. Ik heb mede daardoor ook een hele goede gevoelsband en solide relatie met mijn ouders en zussen. Alhoewel ze niet kunnen wennen aan mijn burgerlijke staat, die nog steeds op ongehuwd staat, delen we echt alles met elkaar en maken vaak uitstapjes met het hele gezin om die band te koesteren en te versterken. Tegenwoordig hebben mijn ouders ook een smartphone en dus WhatsApp’en (lees: spraakmemo’en) en Tango’en we doordeweeks veel met elkaar, maar in de weekenden geldt er een strenge verordening, en dat is dat alle kinderen, zwagers en kleinkinderen bij mijn ouders thuis samen moeten komen.”

Oversteek naar Europa

“Mijn grootste inspiratiebron is toch wel mijn vader. Als halve wees heeft hij al heel vroeg de oversteek naar Europa moeten maken om de armoedige toestand waarin hij, zijn zus en moeder zich bevonden, te veranderen. Zonder enige diploma of taalkennis heeft hij vele hindernissen genomen, vele offers gebracht en opboksend tegen de grote contrasten en verschillen heeft hij een thuis weten te bouwen, een gezin gesticht en werkte hij voor de hele familie. Hij heeft voor zijn moeder gezorgd tot aan haar dood, voor zijn zus gezorgd tot aan haar dood en nu, vereenzaamd, en als enige overgeblevene van zijn familie, staat hij nog steeds elke dag op om naar zijn werk te gaan en verbergt zijn littekens en leegte achter zijn glimlach. Ondanks dat hij nooit vaderliefde gevoeld heeft en nooit echt kind heeft kunnen zijn, heeft hij ons als vader nooit tekortgedaan. Ik kijk onwijs veel tegen hem op en leer nog steeds elke dag van zijn strijd, zijn kijk op het leven, zijn karaktereigenschappen en hoe hij in het leven staat.”

Inspiratie

“Wat mij inspireert zijn mensen die van heel ver komen, die ellende hebben gezien, verdriet hebben gevoeld en ondanks dat, positief in het leven blijven staan en elke dag alles op alles zetten om de maatschappij, met al hun tekortkomingen en bagage, te trotseren én vanaf het gevreesde nulpunt toch iets van het leven proberen te maken. ‘Buitenbeentjes’ en mensen die in armoede leven inspireren mij enorm, dit omdat ik van die mensen leer hoe het leven in elkaar zit, om dankbaar te zijn en om stil te staan bij wat ik wel heb in plaats van me te richten op wat ik niet heb.

Niet zo heel lang geleden had ik dolgraag dingen willen veranderen of de foute keuzes die ik gemaakt heb, ongedaan willen maken. Maar ik ben ermee gestopt. Als je achterom blijft kijken mis je het leven dat voor je ligt. Dingen anders hadden willen doen, daar hoef je niet voor in het verleden te duiken, want dingen anders doen of je leven beteren kan ook in het heden en op de weg die nog voor je ligt. Door zo te denken creëer je een leven dat draait om winnen óf verliezen. Het leven draait niet om winnen of verliezen, maar het leven draait om zowel winnen als verliezen. Soms win je en soms verlies je. Ze horen allebei bij het leven. Ik zou niets willen veranderen, ik ben blij dat het verleden de toekomst niet gehaald heeft en het heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik heb wel spijt van een hoop dingen, en dat probeer ik goed te maken door nu het beste uit mezelf te halen en ook iets terug te doen voor de samenleving en mensen die hulpbehoevend zijn. Zo probeer ik ook iets terug te doen.”

Mijn toekomst

“De komende jaren wil ik me richten op de literaire wereld en die ontdekken. Misschien nog een literaire studie, en binnen vijf jaar hoop ik mijn eerste boek te hebben geschreven. Ik zie mezelf over vijf jaar als een ondernemer, een schrijver en als echtgenoot en vader. Ik hoop dan naast een lieftallige vrouw te staan bij wie ik rust en geluk kan vinden en met wie ik genietend van het leven en van ons gezin, vredig oud kan worden.

Mijn uiteindelijke doel in het leven is om de tevredenheid van de Schepper te verkrijgen en die van mijn ouders en geliefden. Daarnaast wil ik al mijn rollen in het leven, zoals mijn rol als moslim, als zoon, als echtgenoot, als vader en als medemens goed vervullen. Het hart van mijn dierbaren en van de mensen om me heen moet vervuld zijn met goede herinneringen wanneer ik er op een dag niet meer ben. Tot slot wil ik mij dienstbaar maken voor de wereld. Mijn onderneming, geld, kennis, kwaliteiten en/of talenten wil ik inzetten en gebruiken om het leven van én voor anderen draaglijker te maken.”

#ilovemarokko

Parel van Afrika

“Marokko is een prachtig land uit 1001 nacht. Marokko is ook het land van de verhalenvertellers.
Het land heeft alles wat een land hebben kan. Van mooie stranden tot aan oases, en van grote, bruisende steden tot aan uitgestrekte vlaktes en nostalgische dorpjes.

Marokko is een land dat door een diep dal heeft moeten gaan, gekoloniseerd is geweest, repressie heeft gekend, verdeeld is geweest en ondanks dat, heeft het land een flinke inhaalslag weten te maken en is uitgegroeid tot de parel van Afrika. Tot aan de dag van vandaag is het land nog steeds bezig om een hoop te verbeteren. Het land is ook speciaal omdat allerlei mensen, met hun eigen religie, traditie en cultuur, daar in vrede naast elkaar kunnen leven. Het land is veilig voor iedereen en heeft haar rijke culturen, verschillende tradities en historie weten te behouden.

Alleen de gedachte al bezorgt mij de kriebels. Niet alleen de ontspanning, rust en plezier, maar ook de liefde voor het land, liefde voor de mensen en liefde voor de familieleden die ik daar weer zie.
Het genieten van het even weg zijn uit de dagelijkse sleur en verplichtingen in Nederland en het waarderen van het primitieve. Ik verblijf dan ook graag in het het huis waar mijn vader geboren is en ben ook echt een platteland liefhebber. Even weer back to basic, genieten van de natuur en de verhalen aanhoren van de bewoners daar.

Een vertrouwd gevoel en het gevoel van thuiskomen overstemt mij zodra ik de eerste stappen op Marokkaanse bodem zet. Als ik Marokko zie, ruik, proef en voel, dan voel ik me thuis en weet dat dat het land is waar ik begraven zal gaan worden. Voor mij voelt het ook echt alsof ik opgeladen ben en er weer voor een heel jaar tegenaan kan wanneer het weer tijd is om terug te gaan. Als we vroeger met het hele gezin terug naar Nederland gingen, dan stroomden de tranen over de wangen van mijn vader. Ik vond dat altijd raar en ik was juist blij dat we weer teruggingen. Nu ik wat ouder ben, begrijp ik waarom. Ik hou het nu ook niet droog wanneer ik naar de haven rijd en het land achter me moet laten.”

Vakantie in Marokko

“Marokko heeft alles; zon, zee, strand, koningssteden, platteland, woestijn, natuur, landschap, watervallen, verschillende culturen, diversiteit, geschiedenis, oudheid, ambacht, trekpleisters, architectuur, gastvrijheid en een rijke keuken die als een van de beste keukens ter wereld bekend staat. Idealer bestaat niet, toch?

Er zijn te veel mooie plekken om op te noemen. Het Rif-gebergte, de Sahara, het Atlas gebergte, Jbala, Fes, Marrakesh, Ouarzazete, Chefchaouen en talloze andere streken en steden. Marokko is eigenlijk een land dat je vaker dan een keer moet bezoeken en dan telkens een andere streek. Een rondtrek door Marokko is wat ik mensen zou aanraden. Te voet, te paard en met de auto van het noorden tot aan het zuiden. Ik zelf hou echt van het rondtrekken van dorp naar dorp, berg naar berg en van stad naar stad. Als ik één stad zou moeten noemen dat toch wel de ideale vakantiestad is, dan is dat Marrakech. De stad is kleurig, vol erfgoed, kunst, architectuur, een rijke omgeving met veel bezienswaardigheden en ook echt een stad waar je een hele vakantie kunt doorbrengen.

Ik zou zeggen bezoek het land, laat je verassen door al het moois dat het land te bieden heeft en leer het land kennen. Geheid dat het een vaste vakantiebestemming zal worden, want Marokko is fantastisch, het land heeft echt alles en je kunt er van alles.”

Elk kind een schooltas

“Mijn leukste ervaring was afgelopen zomer, toen ik samen met vier vrienden voor het project Elk Kind Een Schooltas, schooltasjes mocht uitdelen aan wees- en arme kinderen. Een mooie ervaring omdat we een andere kant van Marokko mochten zien die we normaal niet snel zouden zien in de vakanties. Vooral de reacties van de kinderen, de dankbaarheid van de ouderen en de gastvrijheid. Herinneringen om nooit meer te vergeten en het heeft mij persoonlijk ook veranderd. In de toekomst wil ik me meer inzetten voor de mensen daar, want dat is hard nodig.”