Ondernemende Latifa bemiddelt in Marokko

#ilovemarokko

Latifa is een jonge, sterke, inspirerende vrouw die drie jaar geleden de stap heeft genomen om te verhuizen naar Marokko. Zij deed haar verhaal aan #ilovemarokko om zo meer mensen te inspireren om de stap te nemen.

Van zeker leven in Nederland naar Marokko

“Acht jaar lang werkte ik voor een firma in Nederland en ik liep al een tijdje met het gevoel dat ik wat anders wilde in mijn leven. Nou kon ik opzoek gaan naar een nieuwe baan in Nederland en weer terecht komen in dezelfde sleur, maar dat is niet wat ik wilde. Ik had de behoefte aan een nieuwe vibe.

Ik dacht altijd aan Marokko. Het leek me leuk, maar ik durfde niet. Ik sprak geen Arabisch en ik dacht dat dit heel belangrijk was om te kunnen overleven in Marokko. Toen ik op het punt kwam dat ik echt toe was aan een nieuwe stap dacht ik: “Nu moet ik het doen. Als ik het nu niet doe, dan doe ik het nooit meer.” Zo gezegd zo gedaan. Ik heb afscheid genomen van mijn baan en ben vertrokken naar Marokko.

In eerste instantie was het even een pauze om te kijken of Marokko iets was waar ik de rest van mijn leven zou willen blijven. Ik had er een jaar voor uitgetrokken. Ik kon aan de slag bij een multinational. Daar mocht ik een pilot opzetten en bleef ik er voor 10 maanden werkzaam. In de tijd dat ik daar zat, kreeg ik veel positieve reacties van Nederlandse en Belgische Marokkanen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik me ben gaan verdiepen in de arbeidsmarkt van Marokko. Er bleken veel mogelijkheden te zijn. Het was alleen niet bekend onder de bevolking in Nederland en België. Bedrijven hadden moeite om de mensen te vinden. Hierdoor kwam ik op het idee om hierin te bemiddelen.”

Een grote stap buiten mijn comfortzone

“Het was een hele grote stap. Je treed letterlijk buiten je comfortzone. Alles wat je gewend was te doen en te hebben, moest je loslaten. Het was enorm spannend en eng en ik had zelfs nachtmerries. Uiteindelijk was het allemaal El Mekteb (voorbestemd, red.) en is het allemaal mooi in elkaar gevallen. Ik ging weg om er even uit te zijn. Een nieuwe vibe om me heen, aan mijn Arabisch werken en dat is uiteindelijk uitgegroeid tot deze business. Ik had de stap genomen, en ben in het diepe gesprongen. Voordat ik dat deed heb ik bijna drie maanden onderzoek gedaan in heel Marokko, bedrijven bezocht en netwerk opbouwen. Toen dacht ik nu moet je gewoon beginnen, want ik kreeg al opdrachten binnen terwijl ik nog in de onderzoeksfase zat.

Niet twijfelen, maar doen! Nu zijn we 2,5 jaar verder. Ik krijg er heel veel energie van. Het is een markt die enorm bruist en dat inspireert me. In Nederland is heel veel al voorzien. Als je in Nederland inspiratie wilt halen moet je dat doen in hele unieke dingen of heel creatief zijn. Het verschil in Marokko is dat heel veel nog nieuw is en daarin kan je nog veel doen. Het is een markt die je enorm inspireert en door middel van mijn pagina probeer ik hier inkijk in te geven. Ik was ook maar een Nederlandse meid die niet eens Arabisch sprak. Er is altijd wel iets waardoor je gaat twijfelen. Als je gepassioneerd bent dan moet je het gewoon doen! Laat je niet tegenhouden doordat je het eng, spannend, de taal niet spreekt of wat dan ook.”

Mijn onverwachte inspiratiebron

“Bij deze stap heb ik heel veel steun gehad van mijn vader. Heel onverwachts! Ik had altijd gedacht dat mijn vader degene zou zijn die tegen het idee zou zijn. Hij is zelf met vele andere mannen niet voor niets vertrokken uit Marokko. Hij wilde een betere toekomst voor zijn kinderen. Dat was de reden dat ik dacht dat hij tegenstander zou zijn van mijn beslissing, maar niets bleek minder waar. Vanaf het begin is hij mijn grote steun geweest om het te doen en te ervaren.

Van mijn moeder had ik verwacht dat zij het leuk zou vinden, maar zij was juist tegen. Zij dacht dat ik weer binnen twee weken teruggekeerd zou zijn naar huis. Dat komt vooral omdat ik op vakantie altijd overal commentaar op had op dingen. Heb ik nog steeds, maar dat maakt het niet dat ik niet in Marokko kan leven. Ben er juist achtergekomen dat het allemaal wel meevalt en dat elk land wel zijn dingen heeft. In Nederland klagen we ook zo vaak over dingen. Dat is mijn Nederlandse kant.
In Marokko gaat heel veel niet goed, veel dingen waar je tegen aanloopt. Waar je je over frustreert, maar mensen weten hoe ze hier mee om moeten gaan en dat heb ik ook geleerd. Niet zeuren en bij de pakken neer gaan zitten, maar kijken wat jij kan doe aan de situatie.”

Latifa - Marokko

Trots op Marokkaanse cultuur

“Marokko is voor mij echt leven in alle facetten. Als je Marokko bent, leeft en woont komen daar zoveel emoties bij kijken. Woede, teleurstelling, blijdschap, eten, zon, cultuur. Allemaal prikkels die maken dat je voelt dat je echt leeft. Deze prikkels heb ik gemist in Nederland, alles was te verwachten, volgens structuur. Je weet precies: als je dit doet, gebeurt er dat. Alles is berekend, waardoor het soms lijkt alsof je een robotleven leid.

In Marokko gebeurt zoveel om je heen omdat er simpelweg veel dingen niet in orde zijn. Het is een prachtig land met absoluut dingen die beter kunnen, maar ik geloof erin dat eraan gewerkt wordt door de overheid. Daarnaast is de instelling van de mensen ook aan het veranderen. Als de zorg en het onderwijs goed geregeld zouden zijn, dan zou het het ideale land zijn in alles. We zijn rijk qua cultuur en dat is iets waar we trots op moeten zijn.”

Ontdek Marokko: Marokko zit vol diversiteit

“Er zijn veel mooie plekken in Marokko. Zelf heb ik meerdere keren een rondreis gemaakt vanaf Marrakech naar de Sahara langs Merzouga. Dit is een prachtige route. Je ziet de diversiteit van Marokko: bergen, groen, woestijn, bos en in de verte bergen met sneeuwtoppen. De natuur in Marokko is prachtig. Ik raad mensen aan die het nog niet hebben gedaan, ook zeker een tour te maken door Marokko. Gewoon doen! Niet alleen naar de toeristische plekken, maar ook de kleinere dorpjes om kennis te maken met de pure cultuur van Marokko. Door te reizen gaat je persoonlijke ontwikkeling ook enorm vooruit. Je persoonlijke blik op het leven op de wereld, mensen en culturen zijn ineens anders. Als je dat kan realiseren ben je een rijk persoon!”

icon-instagram Latifa & Elmas Mihci