Marokko’s grootste zonnecentrale zorgt voor 1 miljoen mensen

#ilovemarokko

Mohammed VI, de koning van Marokko, heeft vorige week het eerste deel van Noor 1 geopend, één van de grootste zonnecentrales ter wereld. De zonnecentrale, te vinden aan de rand van de Sahara en gebaseerd op ‘concentrated solar power’-technologie, moet in 2018 volledig operationeel zijn. Wanneer dat het geval is, kan de centrale 1 miljoen mensen van stroom voorzien.

De technologie van de zonnecentrale werkt, in een hele kleine notendop, als volgt: grote parabolische spiegels focussen de hitte van de zon op gesmolten zout. Hierdoor wordt water omgezet in stoom, wat weer turbines aandrijft. De zonnecentrale is ook in staat om elektriciteit te produceren wanneer de zon onder is. De centrale kan het gesmolten zout namelijk ook opslaan, waardoor er tot drie uur na zonsondergang nog steeds stroom geleverd kan worden.

Duur

Naast Marokko beschikken landen als Spanje en de Verenigde Staten ook over zonnecentrales met concentrated solar power-technologie. Of we deze vorm van energieopwekking in de toekomst nog vaker gaan zien, is echter zeer de vraag. De prijs van zonnepanelen neemt de laatste jaren een flinke duik, waardoor dit een steeds interessanter alternatief wordt.

“Of je nu ingenieur bent of niet, je zal overweldigd zijn als je de zonnecentrale ziet”, zegt Paddy Padmanathan van ACWA Power, verantwoordelijk voor het zonneproject, tegenover BBC. “Stel je 35 voetbalvelden voor, vol met parabolische spiegels, die meedraaien met de natuurlijke gang van de zon.”

Het hele plan heeft natuurlijk zijn prijskaartje. Bijna 4 miljard dollar werd geïnvesteerd, waarvan bijna de helft van de Europese investeringsbank, de Wereld Bank en de Duitste investeringsbank KfW. Climate Investment Funds (CIF) heeft berekend dat met elke gigawatt (1 gigawatt is 1000 megawatt, ongeveer de capaciteit van een nucleaire reactor zoals Doel 3) bijkomend geïnstalleerde CSP, de productiekost van deze technologie met wel 3% daalt. “Marokko toont echt leiderschap en brengt tegelijk de prijs van de technologie naar beneden” vertelde een manager bij CIF aan de Britste krant The Guardian. Door nu te investeren, zal deze technologie uiteindelijk echt competitief worden met andere hernieuwbare energietechnologiën.

Marokko

De gigantische zonnecentrale is onderdeel van het vooruitstrevende energiebeleid van Marokko.
Ze wil in 2020 42 procent van haar energie uit duurzame bronnen halen. In 2030 moet dit percentage naar 52 procent gestegen zijn.

icon-info-circle  Elektrotechniek365, NewsMonkey