Marokko gaat uien importeren

#ilovemarokko

De Marokkaanse regering gaat grote volumes uien importeren om de prijzen te stabiliseren. Normaal gesproken ligt de uienprijs in Marokko rond de €0,18 per kilo. Vanwege de beperkte binnenlandse aanvoer is de prijs van een kilo uien gestegen naar €1,26.

Hoewel de regering bekend gemaakt heeft dat het begonnen is met de import van uien, heeft zij niet bekend gemaakt welke kalibers het betreft en wat de herkomst van de uien is. Minister, Al-Wafa, legt uit dat levensmiddelen in Marokko in twee categorieën onderverdeeld zijn. De eerste categorie betreft producten waarvoor de overheid minimum- en maximumprijzen vaststelt. Bij de tweede categorie komt de prijs via marktwerking tot stand. Al-Wafa heeft bekend gemaakt dat de regering ook linzen en garbanzo bonen gaat importeren om te kunnen voldoen aan de grote vraag tijdens de komende Ramadanperiode.

Afgelopen week waren groene uien de enige soort waarvan de prijs daalde. De prijzen van rode en witte uien bleven hoog. In Marokko vindt ruim 12% van de uienproductie plaats in de regio Meknes-Tafilalet, waar zich een uienareaal van zo’n 22 hectare bevindt.

icon-desktop  AGF, branchemedium