Marokko, Levend erfgoed

#ilovemarokko

‘Marokko, Levend erfgoed – Ruraal en stedelijk Marokko’ van Uitgever Snoeck Publishers is een 335 pagina tellende catalogus naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Etnografisch Museum in Antwerpen van 15 december 2005 tot augustus 2006.

“Marokko, een land met een uitzonderlijk rijke en gevarieerde cultuur. Virtuoos houtsnijwerk, verfijnd keramiek, harmonieus textiel en zinnenstrelende juwelen bogen op een eeuwenoude traditie van beproefde technieken en op een duizendjarig repertorium van vormen en versieringen.

Bovendien hebben culturele uitwisselingen, doorheen tijd en ruimte, het land de veelzijdigheid gegeven, die het zo aantrekkelijk maakt. De Marokkaanse samenleving is geworteld in de Berber (Amazigh) en de Arabische cultuur, in de moslim- en joodse geloofsovertuigingen en in de Andalusische en de Afrikaanse wereld. Deze veelzijdigheid wordt weerspiegeld in dit boek, geïllustreerd met foto’s van meer dan 300 voorwerpen, die het diepst verankerd zijn in de rurale Berbercultuur en in de Arabo-Andalusische stedelijke cultuur.”

Het is een onverwacht prachtig boek vol informatie en geschiedenis over kleding, sieraden, tapijten en gebruiksvoorwerpen uit de Marokkaanse cultuur én ruim 300 kleurenfoto’s en inclusief cd-rom met traditionele Marokkaanse muziek. Het is een prachtige, niet toeristische, aanvulling op een rondreis langs de Koningssteden van Marokko en de bezochte musea.

icon-tag  nu te koop bij o.a bol.com